Nezaměstnanost bude i v tomto roce brzdit trh s bydlením

8. 1. 2010 – 1:19 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost bude i v tomto roce brzdit trh s bydlením
Realitní trh bude dál stát, foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Otázka, která se objevuje v závěru roku s železnou pravidelností zní: Jak se bude vyvíjet hypoteční a realitní trh v roce 2010? Scénářů existuje celá řada, rozhodující roli však bude hrát vývoj nezaměstnanosti.


Jakým směrem se vydají úrokové sazby úvěrů na bydlení? Porostou ceny nemovitostí nebo budou i nadále klesat? Záležet bude na výkonnosti ekonomiky, vývoji inflace, ceně peněz a celé řadě dalších, často i nekvantifikovatelných, faktorů majících vliv na kondici celého hospodářství. Nicméně klíčovým ukazatelem, který bude určovat tempo a směr vývoje realitního a hypotečního trhu bude, stejně jako v letošním roce, především míra nezaměstnanosti.

Čtěte také:


- Vláda zamítla podporu nezaměstnaným splácejících hypotéku
- Pět důvodů, proč ceny nemovitostí jen tak neporostou
- Společná hypotéka a rozvod, co s tím?

Nezaměstnanost v roce 2009

Počet lidí bez práce v průběhu celého roku 2009 raketově vzrostl a v listopadu dosáhla míra nezaměstnanosti 8,6 %. Rostoucí nezaměstnanost, z níž pramení menší ochota lidí k zadlužování se samozřejmě projevila v poklesu poptávky po hypotečních úvěrech. Celkově banky za 11 měsíců loňského roku poskytly hypotéky za necelých 70 miliard korun.

Rostoucí riziko platební neschopnosti z důvodu ztráty zaměstnání navíc vedlo hypoteční banky již v roce 2008, ale také v roce 2009, k navýšení úrokových sazeb, které se v závěru roku pohybovaly na úrovni 5,6 %. Vysoké úrokové sazby, nízká ochota k zadlužování se následně promítly také v poklesu zájmu o vlastnické bydlení, na což trh zareagoval poklesem cen nemovitostí.

Graf 1: Vývoj nezaměstnanosti v ČR v letech 1999 - 2009
\"\"

Zdroj: Kurzy.cz, MPSV

Problémy se splácením ještě narostou

I přesto, že realitní kanceláře tvrdí, že klesající trend cen nemovitostí je u konce a je čas nakupovat. Nemusí to být tak úplně pravda. Navíc na trhu se podle informací ekonomického deníku E15 začínají ve větší míře objevovat nemovitosti zabavené klientům hypotečních bank, kteří nebyli schopni splácet své úvěry. Což bude vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí.

Podle informací E15 by mělo letos na tuzemský trh zamířit až deset tisíc nuceně prodaných bytů či domů v hodnotě sedmnácti miliard korun. Podíl nesplácených úvěrů 2,5 %, nicméně bankéři se shodují, že problematických klientů ještě přibude.

„Podíl nesplácených úvěrů v tuzemských bankách dále poroste a koncem příštího roku dosáhne podle našeho odhadu 7,3 procenta,“ řekl E15 šéf retailu UniCredit Bank Tomáš Drábek. A také o příčinách nárůstu delikventních klientů mají bankéři jasno. „Porostou podíly problematických úvěrů u fyzických osob, což souvisí s očekávaným dalším růstem nezaměstnanosti,“ doplnil finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.

Jak se bude vyvíjet nezaměstnanost v roce 2010?

Většina ekonomických expertů se shoduje v tom, že česká ekonomika by měla v následujících kvartálech nepatrně růst. Avšak ani růst HDP ani zvyšujícící se tržby a ziskovost podniků nezaručují za současných podmínek tvorbu nových pracovních míst a tedy pokles míry nezaměstnanosti. Ba spíše naopak. Firmám se teprve nyní podařilo vypořádat s nečekaným ekonomickým útlumem, zefektivnily svou výrobu, částečně zredukovaly počty zaměstnanců, případně si připravily další krizové scénáře a čekají, co bude dál. 

\"Nezaměstnanost nejspíše ještě po velkou část příštího roku poroste. Sice ne už tak rychle jako například v prvním letošním pololetí, avšak její trend bude i nadále negativní. Růst ekonomiky ještě nebude dostatečně silný, aby vytvářel dostatečný počet volných pracovních míst, takže k pozitivnímu obratu na trhu práce by mohlo dojít nejdříve až v závěru roku,\" uvedl pro Aktualne.cz analytik ČSOB Petr Dufek.

Graf 2: Vývoj nezaměstnanosti v listopadu 2008 a 2009
\"\"

Situace se bude lišit podle regionů. Zatím nejhorší situace panuje na severu Čech, konkrétně v okrese Most. Naopak nejlépe je na tom Hlavní město a automobilový okres Mladá Boleslav. Ten zůstal díky německému a slovenskému šrotovnému krizí dosud téměř nedotčen. Nicméně efekt šrotovného je nejspíše vyčerpán a i boleslavská Škodovka očekává propad zakázek a plánuje například omezení výroby Fabií.

Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články