Nezaměstnanost už jen poroste.. I lidé vidí budoucnost černě

8. 11. 2011 – 21:36 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost už jen poroste.. I lidé vidí budoucnost černě
Je jen otázkou času, kdy se ekonomické zpomalení začne projevovat i na trhu práce, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Míra nezaměstnanosti v průběhu října poklesla o jednu desetinu a zakončila měsíc na úrovni 7,9 procenta, je tak o šest desetin nižší než před rokem. Analytici však před přehnaným optimismem varují, nezaměstnanost prý letos poklesla naposledy.

Ke zlepšení na tuzemském trhu práce podle analytika ČSOB Petra Dufka napomohla jednak rostoucí ekonomika, ale zapomenout se nedá ani na silné odchody do předčasných důchodů. "V samotném říjnu k nižší nezaměstnanosti napomohly sezónní práce v obchodech, které se chystají na vlnu vánočních nákupů. V řadách nezaměstnaných ubylo rovněž i absolventů," vysvětlil Dufek a dodal, že říjen byl posledním měsícem klesající nezaměstnanosti.

"V dalších měsících už můžeme čekat jen nárůst. Ten bude nejsilnější na přelomu roku, kdy se nezaměstnanost vyšplhá k 8,5 procenta. O tom, co bude dál, rozhodne vývoj evropské ekonomiky. Zda se podaří zahnat chmurné vize recese, nebo zda uvidíme další kolo pochybností, obav a dluhové krize," odhaduje Dufek.

TIP: Nabídky práce

Také odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika Andrew Krenek přepokládá nárůst nezaměstnanosti. "Pokles míry nezaměstnanosti je při pokračujícím hospodářském oslabení poměrně dobrý výsledek. V následujících měsících očekáváme spíše její růst. Odpověď na otázku, kam až se dostane, leží za hranicemi České republiky, zejména u německých obchodních partnerů českých podniků. Díky sezónnosti v maloobchodě očekáváme v horizontu několika následujících měsíců spíše stagnaci nezaměstnanosti. Očekávaná silnější poptávka po sezónní pracovní síle díky Vánočním nákupům přispěje k tomu, že se nezaměstnanost dočasně nezvýší. A to přestože firmy, či dokonce ekonomika jako celek nejsou schopny generovat nové pracovní pozice. Po Novém roce však už očekáváme spíše růst nezaměstnanosti. Obzvláště v případě, že se obavy z dalších poklesů ekonomik v eurozóně naplní v reálných číslech za čtvrtý kvartál 2011," upozornil Krenek.

Analytici Raiffeisenbank podobná čísla očekávali. "Vzhledem k signálům zpomalující ekonomiky jsme už na říjen počítali spíše se stagnací míry nezaměstnanosti (medián odhadů trhu činil rovněž 8,0 %). Standardní sezónní vývoj by umožňoval pokles až na 7,8 %. Mírný pokles nezaměstnanosti v říjnu však nic nemění na celkovém obrázku. Špatné věci se v eurozóně už staly a v dalších měsících uvidíme jejich efekt, přičemž trh práce z pravidla reaguje s určitým zpožděním," prohlásil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Brožka je ve výhledech do dalšího roku velmi skeptický. "Bohužel je v tuto chvíli pravděpodobné, že míra nezaměstnanosti počátkem příštího roku vystoupí lehce nad 9 %, což bude jednak výsledkem úbytku sezónních prací a jednak hospodářským zpomalením. Za rok 2011 počítáme s mírou nezaměstnanosti na úrovni 8,6 % a v příštím roce v lepším případě se stagnací," předpovídá Brožka s tím, že vývoj v příštím roce nyní silně závisí na aktuálním řešení evropské dluhové krize.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub upozornil, že podobně nízkou míru nezaměstnanosti ČR zaznamenala naposledy v květnu 2009 těsně před tím, než se v Česku naplno rozjela finanční krize. "Počet uchazečů o volné místo celý tento rok klesá, od ledna klesl jejich počet o sto tisíc. Přes výborný říjnový výsledek můžeme v listopadu a prosinci čekat růst nezaměstnanosti. I když ekonomika zatím není v útlumu, především exportní firmy upozorňují na pokles zahraniční poptávky, což se negativně projeví na zájmu zaměstnavatelů o nové pracovníky. Určitým pozitivem je neobvykle teplé listopadové počasí, které umožňuje pokračovat v sezónních stavebních pracích. Odhaduji, že závratným tempem ale nezaměstnanost neporoste a do konce roku nepřekročí hranici devíti procent," poznamenal Kozub.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka je zpomalování už nějakou dobu znát na průmyslových číslech a také tempo růstu HDP se začalo snižovat. "Právě průmysl, který je klíčovým zaměstnavatelem, přestal najímat nové pracovníky. Poslední data ukazují meziměsíční pokles zaměstnanosti. V dnešních číslech z trhu práce je navíc vidět už druhý pokles počtu pracovních míst, což rovněž ukazuje, že tvorba míst, a tedy prostor pro další pokles nezaměstnanosti, se zmenšuje," upozornil Vlk.

Sezónní pokles nezaměstnanosti je v říjnu podle Vlka obvykle spojen s tím, že začnou pracovat absolventi, kteří se měsíc předtím ve větší míře hlásí na úřady práce. "Letos k tomu ale nedošlo, naopak nezaměstnanost mezi mladými mírně narostla. Celkově v říjnu našlo práci o poznání méně lidí než v předchozím měsíci. Míra nezaměstnanosti se ale přesto snížila, neboť i propouštění bylo o dost menší. Příští měsíc ještě čekáme celkem dobrá data z trhu práce, přelom roku ale přinese tradiční zhoršení a nezaměstnanost se vyhoupne zpět nad 8 procent," odhaduje analytik Patria Finance.

Podle hlavního analytika Next Finance Vladimíra Pikory není důležité jen to, kolik lidí je bez práce, ale také to, jakou mají šanci práci najít. "Z tohoto pohledu je zajímavý podíl uchazečů na jedno volné pracovní místo. Jedno místo přitom připadá na 12,2 uchazeče. To je výrazné zlepšení proti loňsku, kdy v říjnu připadalo na jedno místo 14,7 uchazečů. Na druhou stranu před třemi lety to byli jen 2,3 uchazeči," poznamenal Pikora.

Ani on není co se týče dalšího vývoje optimistický. "Bohužel nemáme dobré zprávy pro budoucnost. Obáváme se, že pokles nezaměstnanosti pomalu končí. V prosinci míra nezaměstnanosti začne růst a v lednu bude už zase nad devíti procenty. Delší výhled je ještě horší. Ekonomika výrazně zpomalí svůj růst. Finanční trhy se budou bát kvůli předlužení jihu Evropy rozpadu eurozóny. Stále více se bude mluvit o možnosti recese. Pokud někomu porostou zakázky, spíš přetíží stávající kapacity, než aby nabíral nové lidi. O tom svědčí i klesající počet volných pracovních míst. Průměrná míra nezaměstnanosti v roce 2012 bude proto vyšší než v roce 2011. Za celý rok 2011 přitom očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti kolem 8,5 %," soudí Pikora, podle kterého budou trhy úterní statistiku ignorovat.

"Pro korunu je důležité, jak se bude vyvíjet situace v Itálii. Nervozita roste, což dává koruně ještě prostor k oslabení. Ten vidíme i po celou zimu. Pro úrokové sazby se dnešní statistikou nic nemění. Ekonomika zůstává slabá. Inflaci potlačí vzhůru jen zvýšení DPH," dodal Pikora.

Důležitým negativem podle makroekonomického analytika GE Money Bank Petra Gapka zůstává prohloubení poklesu nových pracovních míst, který pokračuje druhý měsíc v řadě, jejichž počet se v říjnu snížil o 2,7 % na 38 732. "Tento nepříznivý trend koresponduje s nižší dynamikou nabírání nových zaměstnanců v průmyslu. Vedle toho se navíc v říjnu zvýšil počet uchazečů o zaměstnání na jedno volné pracovní místo na 12,2 osob. Na úřad práce se v říjnu nově zaevidovalo 52 416 osob. Pravděpodobně pouze malou část z nich tvořili již absolventi škol, protože ´absolventský´ efekt postupně odeznívá. Přesto se počet absolventů evidovaných na úřadech práce meziměsíčně nesnížil, jako tomu bylo v minulém roce. To vypovídá o neochotě firem nabírat nezkušenou pracovní sílu," poznamenal Gapko.

S kolegy se Gapko shodne v tom, že další vývoj nebude pozitivní. "Celkový obrázek na trhu práce naznačuje, že i přes pozitivní říjnový pokles, budoucnost tak dobře nevypadá. Je jen otázkou času, kdy se ekonomické zpomalení začne projevovat i na trhu práce. Obvykle to bývá kolem šesti měsíců. Nelze také opomenout sezónní efekt, který pravděpodobně skokově ovlivní míru nezaměstnanosti ke konci roku," uzavřel analytik GE Money Bank.

Češi vidí svou budoucnost černě

Za pět let bude hospodářská situace v naší zemi horší než nyní, myslí si 58 procent lidí, opačný názor zastává pouze 15 procent Čechů. Výsledky průzkumu agentury STEM, zveřejněné v úterý, jsou v pesimistickém výhledu nejhorší od roku 1993.

Z průzkumů vyplývá, že tak pochmurnou představu budoucího vývoje ekonomiky Česka lidé dosud nikdy neměli, a to ani v době prvních ekonomických problémů po polovině 90. let, ani v době opoziční smlouvy a následných problémů v době Špidlovy a Grossovy vlády. Dosud nikdy neočekávalo zhoršení v pětiletém výhledu více než 50 procent lidí.

V případě vývoje životní situace domácností jsou výsledky jen o málo příznivější. To, že se za pět let zlepší situace vlastní domácnosti, očekává 15 procent respondentů, o opaku, tedy zhoršení, je přesvědčených 44 procent.

Optimismus nebo pesimismus ve výhledu do budoucna záleží na současném materiálním zajištění respondenta a jeho domácnosti. Z lidí, kteří jsou již dnes podle svého hodnocení na tom špatně, je minimální podíl
optimistů do příštích pěti let (osm procent z nich vidí budoucnost z obou nebo alespoň jednoho hlediska jako zlepšení).

Slabší (i když opět výrazná) je závislost na věku. Za zmínku stojí fakt, že mezi lidmi nad 60 let a ve skupině 45 až 59 let je stejný podíl jednoznačných pesimistů (45 procent).

Závislost na vzdělání je ještě slabší, i když samozřejmě lidé s vyšším vzděláním jsou optimističtější než lidé s nižším vzděláním. To souvisí i s jejich současným postavením, majetkem, perspektivami v zaměstnání apod.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články