Nezaměstnanost v Česku klesá, kde platí nejlépe?

10. 4. 2012 – 9:24 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost v Česku klesá, kde platí nejlépe?
Za vyšší nabídkou práce je tradičně příchod jara, které přináší vyšší počet nabídek ve stavebnictví i zemědělství. | zdroj: NašePeníze.cz

Nezaměstnanost v ČR v březnu klesla z únorových 9,2 na 8,9 procenta, v úterý o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Bez práce je aktuálně 525 tisíc lidí, což je téměř o 17 tisíc méně než na konci února. Vve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl dokonce o 22 582.

Za vyšší nabídkou práce je tradičně příchod jara, které přináší vyšší počet nabídek ve stavebnictví i zemědělství. Oproti loňsku se nezaměstnanost snižuje pravděpodobně díky vyšší důvěře podnikatelů v ekonomiku. Tuzemsku se dlouhodobě daří v průmyslu a stále mnohem více zboží vyvážíme, než dovážíme, což ekonomiice prospívá.

Trh práce naznačuje, že česká ekonomika neprožívá až tak dramatické období, protože tlak firem na propouštění zatím není tak dramatický jako v minulé recesi, řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Dnešní výsledek nezaměstnanosti je poměrně příjemným překvapením, ale stále není vyhráno. Výhled domácí ekonomiky není nijak růžový a i přes březnové zlepšení nezaměstnanosti se stále pohybujeme velmi vysoko,“ komentoval situaci Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

„S postupným nástupem sezonních prací, zejména ve stavebnictví, ale i zemědělství či turistickém ruchu, očekáváme pokles míry nezaměstnanosti, a to minimálně do prázdnin. Vyhlídky na celý letošní rok jsou celkově optimističtější, než byly v závěru loňského roku,“ uvedl Andrew Krenka, ředitel v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů společnosti PwC Česká republika. Podle jeho slov pozitivní vývoj nezaměstnanosti naznačil i nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli nejvýznamnějších tuzemských firem, kde nepatrně převažuje podíl těch, kteří budou nabírat nové zaměstnance. „I tam, kde dojde k propouštění, budou většinou postupovat velmi selektivně. Nikdo nechce nyní riskovat, že ztratí klíčové zaměstnance nebo si nezajistí včas potřebnou pracovní sílu na očekávaný růst," zakončil Krenka.

„Ochotu nabírat nové zaměstnance brzdí nejasné vyhlídky evropské ekonomiky,“ upozornil Petr Dufek, analytik ČSOB s tím, že v následujících měsících se dočkáme dalšího poklesu nezaměstnanosti – opět díky sezonním pracím – až pod 8,5 procenta. „Závěr roku však bude opět ve znamení rostoucích řad nezaměstnaných, kterých by však nemuselo být více než devět procent,“ odhaduje Dufek.

Jak je na tom nezaměstnanost v okolních zemích?

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v únoru v ČR 7,1 procenta. Průměr v EU27 je přitom 10,7 procenta.

Nižší než v ČR byla v Rakousku (5,1 %), Nizozemsku (5,2 %), Lucembursku (5,4 %), Německu (5,9 %) a na Maltě (6,9 %).

Vyšší než průměr EU27 byla v Itálii, na Kypru a v Polsku (shodně 10,9 %), v Maďarsku (11,8 %), Bulharsku (13,5 %), na Slovensku (14,6 %), v Irsku (14,7 %), Portugalsku (15,3 %) a ve Španělsku (24,3 %). Za Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Litvu a Velkou Británii údaje nejsou zatím k dispozici (poslední dostupné údaje za prosinec 2011 byly vyšší než míra nezaměstnanosti v ČR).

Nejlépe placené obory dle nabídek práce.našepeníze.cz

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články