Nezaměstnanost ve světě poroste zřejmě až do roku 2011

31. 8. 2009 – 1:28 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost ve světě poroste zřejmě až do roku 2011
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Míra nezaměstnanosti ve světě se bude zvyšovat ještě v příštím roce a ve vyspělejších zemích navzdory očekávanému oživení patrně i v roce 2011. Řekl to dnes hlavní ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.


\"Musíme pokračovat v tvrdé práci, abychom se ujistili, že v první polovině roku 2010 opravdu přijde trvalé oživení. Navzdory oživení ale nezaměstnanost bude nadále růst i v roce 2010 a ve vyspělejších zemích možná i v roce 2011,\" řekl Strauss-Kahn v rozhovoru s řeckým listem Kathimerini.

- Ztráta zaměstnání: Životní výzva, nebo neštěstí?
- Nezaměstnanost: Poslanci vyčlenili na podpory v nezaměstnanosti dalších 1,5 mld korun
- V září pocítí krizi především zaměstnanci, firmy se stěhují na východ
- Nezaměstnanost v česku straší lidi

Šéf měnového fondu také varoval, že hospodářské oživení nelze brát jako samozřejmost a stále je prý nutné počítat s rizikem. \"Základním krátkodobým rizikem je to, že se proces oživení zastaví. To by mohla způsobit série nepříznivého vývoje,\" upozornil Strauss-Kahn.

Za riziko šéf MMF označil i předčasné opuštění uvolněné fiskální a měnové politiky, kterou teď uplatňují vlády a centrální banky vyspělých zemí. Takový postup by mohl být riskantní za předpokladu, že hospodářský růst, který bude výsledkem fiskální podpory, se bude mylně považovat za trvalé oživení.

Loni byly pro ekonomiku problémem i příliš vysoké ceny ropy, které se přechodně vyšplhaly nad 147 dolarů za barel. Strauss-Kahn řekl, že drahá ropa by mohla znamenat problém i teď, protože může proces oživení zpomalit.

Strauss-Kahn bude v pátek hovořit v Berlíně, kde nastíní své klíčové poselství ministrům financí skupiny G20, která sdružuje klíčové ekonomické mocnosti světa. Ministři se příští měsíc sejdou v americkém Pittsburghu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články