Nezaspěte! Staré penzijní připojištění uzavřete už jen pár týdnů

19. 9. 2012 – 20:06 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaspěte! Staré penzijní připojištění uzavřete už jen pár týdnů
Pro pořádek jen připomeňme, že kdo si penzijní spoření uzavře v roce 2013, nebude mít možnost si po 15 letech vybrat půlku naspořených peněz a nebude mít zaručeno, že roční zhodnocení penzijního připojištění nebude záporné. Foto:Nikol Kuncová (NIXINA) | zdroj: NašePeníze.cz

Času pro uzavření „starého“ a pro některé i výhodnějšího penzijního připojištění již mnoho nezbývá. Se startem nového důchodového systému v lednu příštího roku se toho i u penzijního připojištění hodně změní. Průběh letoška ukazuje, že existuje veliké množství Čechů, kteří volí raději dosavadní jistotu se státním příspěvkem.

To ale bude možné jen do konce letošního listopadu. Je to signál nejen pro potenciální klienty, ale i pro finanční poradce. Silnější o skutečnost, že značné procento těch „pravých Čechů“ vše nejraději nechává na poslední chvíli.

"Připojištění „postaru“ má co nabídnout. Důležité je lidem vysvětlit, že uzavřou-li do konce listopadu smlouvu o penzijním připojištění, nic se pro ně v souvislosti s reformou nezmění. Naopak, lze jen získat." Tvrdí Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny.

Lidé často nevědí, že objem naspořených prostředků se jim v důsledku transformace nijak nezmění. Nemění se ani nároky na výplatu dávek z jejich smlouvy, což znamená, že zůstane zachován nárok na všechny penze, jednorázové vyrovnání nebo odbytné. Nemění se ani příslušné termíny a samozřejmě zůstává zachován nárok na státní příspěvek i možnost daňového zvýhodnění. Nemění se způsob placení příspěvků klienta i zaměstnavatele. Co je podstatné, zůstává i povinnost nezáporného zhodnocení, což je pro klienta jistota, že minimálně to, co do penzijního připojištění vloží, na konci spoření také získá. 

<%Anketa209%>

II pilíř:

Nový zákon o důchodovém spoření doplňuje normu, která umožní vyvádět tři procentní body ze sociálního pojištění (to nyní činí 28 procent), do soukromých fondů. Lidé ale k nim budou muset navíc připojit dvě procenta svého hrubého platu.

Ti, kteří si nejsou jisti, zda na penzi spořit postaru nebo raději v novém, by měli vědět, že současné penzijní připojištění znamená možnost volby. Přejít z původního penzijního připojištění do dobrovolného penzijního spoření půjde vždy, opačným směrem už to ale nepůjde. "Kdo ví, že si na penzi spořit chce, ale zatím se nemůže rozhodnout jak, měl by do konce listopadu penzijní připojištění určitě mít, dá mu to volnou ruku v dalším rozhodování." Uvádí Pergl.

Odborník na finanční poradenství Martin Slapnička k novému spoření do soukromých fondů, takzvaného druhého pilíře, dříve uvedl: "Už mnohokrát v historii vládní rozhodnutí ukázala, jak hospodaří s našimi penězi, nebo jak může být snadné znárodnit soukromé penzijní fondy a bez ohledu na to kolik kdo si tam spořil. Ostatně o znárodnění těchto fondů z druhého pilíře už uvažuje v případě vítězství ve volbách minimálně ČSSD. Neřeším už ůbec to, že rozhodnutí spořit ve druhém pilíři je absolutně nevratné a nikdy jej nevezmete zpět" (více v článku "Důchodová reforma definitivně prošla. Nehoráznost, nebo pomoc?").

Co se změní u stávajícího penzijního připojišění od roku 2013

Pro pořádek jen připomeňme, že kdo si penzijní spoření uzavře v roce 2013, nebude mít možnost si po 15 letech vybrat půlku naspořených peněz a nebude mít zaručeno, že roční zhodnocení penzijního připojištění nebude záporné. Důležité také je, že na smlouvách s termínem uzavření po 1. 1. 2013 bude řádný výběr vkladů možný až ve věku odchodu do státního starobního důchodu, tedy třeba až v 70 letech. Na „starých“ smlouvách je přitom věk pro nárok na výběr zafixován na dosažení 60 letech klienta. To jsou docela zásadní rozdíly, nemyslíte?

Volba, zdá se, je jasná. Na klientech je, jakou verzi zvolí, na finančních poradcích pak to, jak dobře jim poradí.

TIP REDAKCE: Chcete odbornu radu jak spořit na penzi? Zajistíme vám zdarma nezávislého odborníka! Pošlete nám na redakce@nasepenize.cz své bydliště a telefonní spojení.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články