Nižší DPH pro některé služby je opět ve hře

27. 12. 2009 – 17:15 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nižší DPH pro některé služby je opět ve hře
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Skupina poslanců ODS navrhla, aby vybrané služby spadaly do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Ve stejné sazbě by byly podle předlohy natrvalo také opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení. Návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty projedná v pondělí 4. ledna vláda. Starší obdobnou předlohu kabinetu sněmovna začátkem listopadu zamítla.


Ve snížené sazbě DPH by měly být podle poslanců ODS opravy obuvi, koženého zboží, jízdních kol, oděvů a bytového textilu. Nižší daň z přidané hodnoty by se vztahovala rovněž na restaurační služby mimo dodání tabákových výrobků a alkoholických nápojů a na kadeřnické a holičské služby. Stejné sazbě by podléhaly i knihy na magnetických a na optických nosičích. Opravy staveb pro bydlení by zůstaly ve snížené sazbě i po roce 2010.

Podobná ustanovení navrhl poslanec Vladimír Šoltys (ODS) přidat v prosinci k vládní novele zákona o daních z příjmů, který upravuje podmínky zdanění výnosů ze státních dluhopisů pro občany. Přesunem služeb do nižší sazby daně by stát přišel asi o čtyři až pět miliard korun ročně. Vládní předloha je ve sněmovně před závěrečným schvalováním.

Nyní přichází Šoltys a další poslanci ODS se samostatnou novelou. V důvodové zprávě uvedl dopad na rozpočet 7,3 miliardy až 7,7 miliardy korun, z toho by 6,4 miliardy korun připadá na stravování v restauracích.

Snížená sazba daně činí v současné době devět procent, od příštího roku se ale v důsledku vládního úsporného balíčku zvyšuje na deset procent. Současná základní sazba DPH příští rok vzroste o procentní bod na 20 procent.

Kam dál:
- Ceny volání a sms po nové roce porostou, jak je na tom váš operátor?
- Daň z nemovitosti ve většině krajských městech vzroste dvojnásobně
- Služby v nižší daňové sazbě nebudou, stát nemá peníze


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články