Nižší sazba DPH pro restaurace pomůže zachránit 9.100 pracovních míst

2. 4. 2009 – 12:12 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nižší sazba DPH pro restaurace pomůže zachránit 9.100 pracovních míst
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda schválila v pondělí návrh ministra financí na trvalé přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Podle studie Asociace hotelů a restaurací České republiky tento krok, bude-li schválen zákonodárci, může zachránit až 9.100 pracovních míst, přičemž by se celkový propad příjmů státního rozpočtu měl pohybovat okolo 0,6 mld. Kč.



- Vláda schválila snížení sazby DPH na některé služby
- Odpočet DPH u aut pro podnikatele byl schválen
- Hospodářská komora ČR: Snížení DPH u služeb by mělo být plošné

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) uvítala schválení návrhu ministra financí na přeřazení služeb restaurací do snížené sazby DPH. \"Jedná se o krok, který podpoří snahu AHR ČR jako člena evropské konfederace asociací hotelů a restaurací - HOTREC o spravedlivé a rovné podmínky pro všechny státy EU\" Uvedla AHR ČR ve své zprávě. Přijetím tohoto návrhu našimi zákonodárci by mělo navíc pozitivní dopad do udržitelnosti oboru hotelnictví a gastronomie, který se pod tlakem světové ekonomické recese zmítá v existenčních problémech. Podle studie, kterou vytvořila IES - Univerzita Karlova a Asociace hotelů a restaurací České republiky by tento krok mohl zachránit 9.100 pracovních míst, přičemž by jeho dopad do státního rozpočtu představoval pouze 0,6 mld. Kč.

Co vyplývá ze studie?

Téměř 75% provozoven veřejného stravování podle studie zaznamenalo meziroční pokles tržeb v důsledku finanční krize a to v průměru o 23%.
Téměř 62% provozoven veřejného stravování se kvůli tomuto snížení propadne letos do ztráty.

Téměř 73% provozoven bude propouštět zaměstnance čímž
v průměru propustí provozovny 25,4% zaměstnanců.

Restaurace se dostávají do tíživé situace, kdy každý krok, vedoucí k možnosti zlepšení jejich ekonomiky může řešit jejich existenční problémy. AHR ČR proto apeluovalo na zákonodárce, aby podpořili tento návrh jako jedno z opatření na podporu zaměstnanosti a sektoru cestovního ruchu.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články