Nová banka Trinity je výhodná na spoření, další služby ale hledejte jinde

21. 2. 2019 – 14:57 | Spoření | red | Diskuze:

Nová banka Trinity je výhodná na spoření, další služby ale hledejte jinde
zdroj: tisková zpráva

Družstevní záložna MPÚ – Moravský peněžní ústav získala bankovní licenci. Mění i svůj název na Trinity Bank. Jak chce přilákat nové klienty a co nabízí?

Moravský peněžní ústav se stal již třetí družstevní záložnou, která získala bankovní licenci. První kampeličkou transformující se na banku byla Fio, družstevní záložna, která se přeměnila v roce 2010. Tehdy ale nebyla ještě Česká národní banka ani česká legislativa připravena na přeměnu družstevní záložny na akciovou společnost, proto v konečné fázi získal bankovní licenci obchodník s cennými papíry a stejným názvem – Fio. Následně byly veškeré aktivity družstevní záložny na nově vzniklou banku převedeny.

Druhou družstevní záložnou s bankovní licencí se stala 1. 1. 2017 Creditas. V tomto případě již došlo k přímé přeměně kampeličky na banku. Své působení v novém hávu zahájila nabídkou spořicího účtu s nadstandardním úročením bez omezení výše vkladu pro vyšší zhodnocení. To vzbudilo nebývalý zájem drobných střadatelů.

Trinity Bank láká na spoření

Trinity Bank se od své „předskokanky“ Banky Creditas poučila a jejím hlavním lákadlem je také spořicí účet Výhoda+. Svým klientům nabízí úrokovou sazbu 1,18 % bez jakýchkoli podmínek na celý vklad. To je aktuálně nejvyšší zhodnocení pro vysoké vklady na trhu. Druhá Banka Creditas aktuálně nabízí základní úrokovou sazbu 1 % ročně a vklady přesahující 750 tis. Kč úročí sazbou 1,1 %.

Úročení spořicích účtů lze získat i lepší. Ovšem jen do omezené částky a na omezenou dobu. Kupříkladu Raiffeisenbank aktuálně láká na spořicí účet s úrokovou sazbou 3 % ročně, která ale platí pouze pro nové klienty, pouze na 6 měsíců a pouze do částky 150 000 Kč. Nebo ING Bank nabízí úročení 2 % ročně, ale pouze pro nové vklady, také jen na dobu 6 měsíců a do částky 300 tis. Kč.

Spořicí účty se staly nástrojem marketingu s příchodem mBank z Polska na český trh v listopadu 2007. Svou strategií byla nadmíru úspěšná a konkurence musela zareagovat a sazby také zvýšit. S nadbytkem likvidity ovšem sazby postupně klesaly a dnes jen málokterá banka nabízí alespoň 1% úročení.

Vkladové účty Trinity Bank? Raději nebrat…

Vedle spořicího účtu Výhoda+ nabízí Trinity Bank i vkladové účty s výpovědní lhůtou. Jejich úročení závisí na výši vkladu a na délce sjednané výpovědní lhůty. Ve srovnání se spořicím účtem Výhoda+ jsou ale zcela nevýhodné. Vyšší úročení než na spořicím účtu nabízí při vkladu od 10 mil. Kč s výpovědní lhůtou 12 měsíců, kdy klient dostane úročení 1,25 %, při vkladu od 3 mil. Kč na 18 měsíců (1,2 %) a při vkladu od 1,2 mil. Kč na 24 měsíců (1,2 %). (Stejné úročení má i Dětské konto a vkladní knížka.)

Další nevýhodou vkladového účtu Trinity Bank je poplatek za výběr či změnu výpovědní lhůty v období mimo dohodnutou výpověď ve výši až 5 %.

Klient by si měl také dát pozor, aby skutečně uzavřel smlouvu o spořicím účtu Výhoda+. Pokud by zvolil produkt bez matematického znaménka, dočkal by se úročení pouze 0,41 % až 0,71 % dle výše vkladu. Banka nabízí také Vkladový účet+ s denním připisováním úroků, ovšem s úrokovou sazbou pouze 0,4 %, a Vkladový účet Bonus+, kde při vázanosti vkladu na 6 měsíců může úročení dosáhnout až 0,6 %, při vázanosti na 12 měsíců až 0,9 % a při dvouleté vázanosti až 1,3 % pro vklady od 100 tis. Kč do 10 mil. Kč.

Běžný účet u Trinity Bank… zdarma to nebude

Běžný účet v Trinity Bank nabízí sice vedení a další základní služby zdarma, ovšem běžný klient beztak bez poplatku neodejde. Důvodem jsou odchozí platby z běžného účtu do jiné banky, za které si Trinity Bank účtuje 1,90 Kč. Navíc není vhodné příkazy podávat na pobočce, neboť za to si banka účtuje příplatek 29 Kč.

Vkládat peníze v hotovosti lze zdarma. Výběr hotovosti je zpoplatněn obdobně jako v jiných bankách, v Trinity Bank částkou 9 Kč.

Při standardním vystavení výpisu z účtu v měsíční frekvenci si klient nepřiplatí, pokud mu postačuje elektronická forma. Při zasílání výpisu poštou či častějším vystavení výpisu si připlatí.

Sazebník poplatků Trinity Bank není příliš přehledný. U různých produktů se objevují stejné položky (např. platba mimo banku je zmíněna u běžného účtu, vkladových účtů a dalších produktů), zpravidla se stejnou cenou. Sazebník začíná položkami k běžným a vkladovým účtům, pak ale níže klient nalezne základní platební účet, jehož sazebník v některých bodech odkazuje zpět na běžné účty.

V celém sazebníku je zmíněna položka debetní karta pouze u definice pojmů. Jinde se s ní v bance klient nesetká a ani k běžnému účtu mu podle informací z infolinky nebude vydání. Banka navíc nepočítá s jejich brzkým vydáváním a soustředí se aktuálně na jiné činnosti – např. převedení členských vkladů družstevníků na akcie.

 Více na Investujeme.cz

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články