Nová rodičovská pomůže matkám neztratit kvalifikaci

20. 6. 2011 – 20:38 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nová rodičovská pomůže matkám neztratit kvalifikaci
Expertka Světové banky Hana Brixi poukazuje na skutečnost, že zaměstnanost žen s dítětem a míra porodnosti spolu souvisejí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna v současnosti projednává soubor zákonů z oblasti sociální politiky. Jedním ze záměrů ministra práce a sociálních věcí je usnadnit pobírání rodičovského příspěvku tehdy, pokud se matka s dítětem bude chtít vrátit na trh práce.

______________________________________________________

Komentáře politiků, ekonomů podnikatelů a dalších osobností veřejného života v Česku nemusí být stejné jako názory redakce serveru NašePeníze.cz. Přesto cítíme povinnost informovat čtenáře o názorech všech, z našeho pohledu důležitých, subjektů a osobností.

______________________________________________________

V současnosti má nárok na příspěvek rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě do čtyř let věku. Na příspěvek má nárok také tehdy, pokud zajistí péči jinou osobou. Ne všichni si ovšem mohou dovolit zaplatit chůvu. Proto považuji za přínosné, že nově by měli mít nárok na příspěvek i ti rodiče, kteří své děti starší dvou let umístí do mateřské školky nebo obdobných zařízení bez jakéhokoli časového limitu. U dětí do dvou let se potom navrhuje stanovit maximální limit 46 hodin měsíčně, u stejně starých dětí postižených by tento limit činil 4 až 6 hodin denně. Při splnění limitů by nárok na příspěvek dále trval.

TIP: Rodičovská bude 220 tisíc, jak dlouho ji chcete pobírat si vyberete

Proč je nově navrhované ustanovení tak důležité? Expertka Světové banky Hana Brixi poukazuje na skutečnost, že zaměstnanost žen s dítětem a míra porodnosti spolu souvisejí. Pokud se podíváme na vyspělé země, obecně platí, že čím větší zaměstnanost, tím vyšší míra porodnosti. Česká republika se pohybuje na chvostu tohoto žebříčku, když zaměstnanost žen s dítětem do 3 let věku jen o málo přesahuje 10 %. U žen s dětmi do 15 let pak činí zaměstnanost pouze 50 %.

Vztah zaměstnanosti a porodnosti lze logicky zdůvodnit. Pokud u nás pobíráme nejštědřejší rodičovský příspěvek (z hlediska délky) z vyspělých zemí s výjimkou Slovenska, nedivme se, že dochází ke snížení kvalifikace matek i možnosti jejich uplatnění na trhu práce. Nejpalčivější je tento problém u mladých a vzdělaných středněpříjmových rodin, které se rozhodují o narození potomka a nemají prostředky na hlídání. Jejich rozhodování negativně ovlivňuje fakt, že matka se po vyčerpání rodičovského příspěvku bude obtížněji vracet do práce. To vede k odkládání narození potomka nebo k tomu, že rodiče po prvním dítěti již další nechtějí.

Je tedy zřejmé, že návrh ministra Drábka usnadnit ženám pracovní aktivitu i při pobírání rodičovského příspěvku představuje krok správným směrem. Bude více motivovat k návratu do zaměstnání či hledání nového místa. Tento krok však nesmí zůstat osamocen. Statistiky totiž také ukazují, že v České republice se velmi málo využívá flexibilních forem zaměstnávání, jako např. částečné úvazky, práce z domova či upravená pracovní doba. Další snaha vlády proto musí směřovat na podporu těchto forem pracovních úvazků.

-Jana Kaslová | poslankyně (TOP 09)

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články