Nové léky se na český trh dostávají až s tříletým zpožděním

28. 6. 2011 – 17:46 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nové léky se na český trh dostávají až s tříletým zpožděním
Ukazuje se také, že Česko dává na léčbu těch nejběžnějších nemocí daleko méně peněz, než kolik činí evropský průměr, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česko zaostává za svými evropskými sousedy ve využívání moderních léků, nové medikamenty se na tuzemský trh dostávají až s tříletým zpožděním oproti Rakousku a o rok a čtvrt později oproti Slovensku. Novináře na to v úterý upozornil Radim Petráš z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

"Není tak pravda, že by české zdravotní pojišťovny hradily léky, které se neplatí jinde v Evropě, jak někdy tvrdí kritici současné lékové politiky," řekl Petráš. Dodal, že asociace si pro porovnání vybrala třicítku nejčastěji prodávaných léků na největších evropských trzích.

Přitom právě schvalovaná novela zákona o veřejném zdravotním pojištění má tento vstup ještě zpomalit. "Novela totiž říká, že lék lze na český trh uvést pouze v případě, že už je jeho úhrada stanovená na třech trzích v rámci referenčního koše cen léků pro Českou republiku. Doposud to bylo méně," vysvětlil Petráš.

V souvislosti s novelou zákona asociace kritizuje způsob, jakým byla projednaná. "Jedná se o nekoncepční návrh, který navíc obešel standardní legislativní procesy. Samotná novela má 40 stran, pozměňovací návrhy k ní 56. Tyto návrhy ale neviděla ani vláda, ani její legislativní výbor. A to v době, kdy má vláda ve sněmovně největší převahu za poslední roky," kritizoval Petráš.

Asociace opět upozorňuje na to, že spoléhat na to, že předepisováním generik dokáže české zdravotnictví ušetřit, není správné. "Již nyní se na léčbu nejdůležitějších terapeutických skupin, tedy například léčbu žaludečních vředů, epilepsie nebo kardiovaskulárních nemocí, z 80 procent píší generika, 19 procent medikamentů jsou léky, které čerstvě přišly o patent a pouze jedno procento představují originální léky," sdělil Petráš.

Ukazuje se také, že Česko dává na léčbu těch nejběžnějších nemocí daleko méně peněz, než kolik činí evropský průměr. "Česká republika vydá v průměru na léčbu jednoho pacienta s kardiovaskulárními nemocemi nebo žaludečními vředy denně 30 centů, evropský průměr je kolem 45 centů," uvedl Petráš.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články