Novela zákona zavádí pro obchodníky až stamilionové pokuty

12. 5. 2014 – 20:28 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Novela zákona zavádí pro obchodníky až stamilionové pokuty
Do třetího čtení míří návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, do kterého byl vsunut tzv. přílepek navrhující změnu zákona o významné tržní síle. Tento přílepek navíc bezprecedentním způsobem vychyluje rovnováhu dodavatelsko-odběratelskýc | zdroj: NašePeníze.cz

Zatím největší střet zájmů hrozí představitelům jedné z vládních stran. Do třetího čtení totiž míří návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, do kterého byl vsunut tzv. přílepek navrhující změnu zákona o významné tržní síle. Tento přílepek navíc bezprecedentním způsobem vychyluje rovnováhu dodavatelsko-odběratelských vztahů pouze ve prospěch dodavatelů zemědělských a potravinářských výrobků a na úkor nejen odběratelů, ale zejména na úkor spotřebitelů a státu. Uvádí to zpráva Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR).

Ve většině demokratických systémů jsou přílepky zakázané. S ohledem na dosavadní rozhodovací praxi Ústavního soudu, který protiústavnost přílepků již dříve konstatoval (nález Us č.77/06), je nutno mít za to, že takovéto přílepky jsou nepřípustné i v České republice. Schválení přílepku by tak bylo projevem nerespektování ústavních principů České republiky v zájmu určité zájmové skupiny na úkor občanů.

Ačkoliv poslanci ANO, TOP 09 a KDU-ČSL již na podzim minulého roku předložili návrh, který má poslancům zakázat podávání takzvaných přílepků k návrhům zákonů, současné dění v Poslanecké sněmovně snahu omezit tuto negativní praxi rozhodně nezohledňuje. Poslanci Zemědělského výboru se totiž svým usnesením rozhodli vyhnout řádnému meziresortnímu připomínkovému řízení i dalším náležitostem standardního legislativního procesu a v tichosti prosadit k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích tzv. přílepek, který naprosto jednostranně zvýhodňuje dodavatelské společnosti, mezi nimiž hrají hlavní roli firmy přímo napojené na vládní činitele. Navrhovaný způsob změny zákona o významné tržní síle pak znevýhodňuje nejen obchodníky, ale zejména spotřebitele a stát (jak to vyplývá z bodu 2.5. důvodové zprávy návrhu zákona o významné tržní síle, který byl na sklonku loňského roku předkládán do legislativní rady vlády.

Přijetím tzv. přílepku, týkající se novely zákona o významné tržní síle, by se obchodní sektor zaměstnávající přes půl milionu lidí s podílem 11,1 procenta na zdrojích HDP stal rukojmím jeho vlastních dodavatelů. Formou zpřísněných kontrol totiž tento tzv. přílepek zakládá bezprecedentní hrozbu pokut, které by nově mohly dosahovat až stamilionů korun na úkor maloobchodu (konkrétně 10 % obratu za předchozí kalendářní období, a to i za případné první porušení).

„S co nejvyšší naléhavostí považujeme za nutné upozornit na skutečnost, že k novele zákona o potravinách, jejímž základním záměrem je ochrana spotřebitele, je přiřazen tzv. přílepek,řešící zcela jinou problematiku, kterou je převážně ochrana dodavatelů. Navíc podle nedávno zveřejněného výhledu legislativních prací vlády mělo k novelizaci zákona o významné tržní síle na popud Ministerstva průmyslu a obchodu dojít až v prvním čtvrtletí roku 2016. Celá akce sněmovního Zemědělského výboru tak zavdává příčinu k nejrůznějším spekulacím o tom, komu porušení slibů a závazků vládní koalice ve věci dodržování korektního přístupu k tvorbě nové či novelizované legislativě vlastně nejvíce pomůže. Snaha skupiny poslanců po jednostranné ochraně dodavatelů potravin, kteří již nyní dodávají díky vzájemné dobré obchodní spolupráci do obchodů široký sortiment potravin, kde je vysoký podíl českých dodavatelů, je proto zbytečná“, komentuje nestandardní postup poslanců Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

O osudu novely zákona o potravinách i s tzv. přílepkem, který se týká zákona o významné tržní síle, rozhodnou poslanci ve třetím čtení nejpravděpodobněji tento, nebo příští týden.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články