Novinky v povinném ručení, aneb hlavně zdražujeme

2. 11. 2014 – 20:54 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Novinky v povinném ručení, aneb hlavně zdražujeme
celý rok se nenese ani tak ve znamení novinek na trhu a upgradu produktů, jako spíše ve znamení médii často zmiňovaného zdražování povinného ručení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podzim je dobou, kdy řada pojišťoven přichází s kampaní na pojištění motorových vozidel. Nemusí se ani tak jednat o nové produkty, ale jednou za čas je dobré připomenout i ty stávající.

V podstatě jedinou větší podzimní novinkou, která se zatím na trhu objevila, je Autopojištění 2015 od Allianz pojišťovny. Toto pojištění přináší variabilitu ve skladbě požadovaných rizik a zatím nejvyšší možný limit pojistného plnění u povinného ručení 200 milionů Kč. Ovšem v sekci havarijního pojištění se nejedná o žádnou převratnou novinku, protože podobný systém skládání rizik používají i jiní pojistitelé. Ostatní pojišťovny zatím svoje produkty převážně vylepšují novými možnostmi připojištění. Například Kooperativa nedávno uvedla doplňkové pojištění sportovní výbavy, které nemusí být pro celou řadu klientů zcela nezajímavé.

Nicméně celý rok se nenese ani tak ve znamení novinek na trhu a upgradu produktů, jako spíše ve znamení médii často zmiňovaného zdražování povinného ručení. Na začátku roku to bylo především kvůli novému občanskému zákoníku a očekávaným vyšším nárokům poškozených, nyní začíná být zmiňováno znovu v souvislosti s možným zrušením příspěvku neplatičů povinného ručení do garančního fondu ČKP, odkud jsou propláceny škody způsobené nepojištěnými vozidly a samozřejmě se opět promítnou vyšší nároky na odškodnění v souvislosti s NOZ (Nový občanský zákoník - poznámka redakce).

Od příštího roku konkrétní zdražení již avizovala ČPP, a to v průměru o 6 až 7 %, nebo pojišťovna AXA o 6,25 %. Zdražování nevylučují ani Kooperativa, Česká pojišťovna, Allianz nebo Uniqa, nicméně konkrétní čísla ještě nejsou známa.

Zdražování se ale nutně nemusí týkat všech skupin řidičů. Obvykle jsou „nejpostiženější“ mladí a škodící řidiči. Naopak jsou i skupiny řidičů ve správném věku, ze správného města, u kterých může na rozdíl od všeobecného trendu dojít i ke zlevnění.

Ačkoliv je zdražování, které proběhlo a které pravděpodobně pro některé ještě proběhne, řidiči často odsuzováno, tak je možná fér zmínit, že stávající ceny ještě zdaleka nedosahují cen zhruba do roku 2009, kdy byly řádově o čtvrtinu vyšší.

Kvůli „vysokým“ cenám povinného ručení se řada řidičů vyhýbá sjednání havarijního pojištění, protože mají pocit, že už i tak platí dost. Možná je ale dobré připomenout, že ne vždy je škoda způsobena pouze nám, ale že i my způsobujeme škodu, a pokud škodíme někomu jinému, tak přitom pravděpodobně poškozujeme i vlastní majetek, tedy vozidlo. Proto není dobré na havarijní pojištění zapomínat.

Autorka: Jana Durčáková, analytička Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články