Nový fenomén ve spoření na důchod: Lidé zvyšují investice do zlata

9. 8. 2011 – 12:33 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový fenomén ve spoření na důchod: Lidé zvyšují investice do zlata
Cena zlata reaguje na pokles ratingu Spojených států amerických, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Díky rekordní ceně zlata, která překročila 1700 dolarů za trojskou unci, se snižuje v České republice zájem o zlaté šperky a klenoty. Lidé naopak radikálně zvýšili poptávku o investiční zlato, uvedl to v úterý Pavel Hybler ze společnosti Gold Investments.

"Zájem o zlato se zvýšil desetinásobně. Lidé si začínají uvědomovat, že je to stabilní ochrana investic například proti inflaci měny jak v České republice, tak v Evropské unii," uvedl Hybler. Jednatel společností také agentuře potvrdil, že jejich firma měsíčně prodá zlato za desítky milionů korun. "Zájem o zlato je v posledních třech týdnech naprosto extrémní. Zásoby máme vyprodané na 14 dní dopředu," řekl agentuře Mediafax Jan Háze, jehož firma se také zabývá prodejem zlata.

TIP: Banky nabízejí investice do zlata, žádný trhák to ale není

"Zlato je prostě jistota. Když jsem včera ráno viděla, jak jeho cena přelezla 1 700 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu), sedla jsem do auta, zajela do obchodu a koupila tři cihly," cituje deník MF DNES Marii Zajíčkovou z Libereckého kraje. Podle deníku půjde paní Zajíčková do důchodu za pár let a teď ukládá úspory do zlata. "Peníze z něj pak využiji v důchodu. Předpokládám, že se mi investice do zlata zhodnotí lépe než v nějakém penzijním fondu," vysvětluje v MF DNES s tím, že počítá s ročním patnáctiprocentním ziskem.

TIP: Kam s naspořenými penězi? Základní přehled

Naopak vysoká cena zlata snižuje dlouhodobě zájem o zlaté šperky a klenoty. "Zájem o zlato a zlaté šperky spíše stagnuje nebo lehce klesá. Vysoká cena zlata zvyšuje náklady na výrobu nových klenotů," uvedla například majitelka zlatnictví v Berouně. "Zlaté šperky jsme přestali úplně prodávat," uvedla zástupkyně z firmy Carlo Romani. Také dodala, že dlouhodobě zaznamenávají klesající zájem i o stříbrné šperky.

Finančníci jsou však spíše skeptičtí, lepší je podle nich kupovat třeba akcie velkých firem, než investovat do zlata

Pořídit zlaté cihly je u nás možné od jednoho gramu za necelých patnáct set korun, ale Česká mincovna nabízí i kilogramové cihly, které stojí téměř 960 tisíc.

"Cihly nabízíme tři měsíce, lidé nám pomalu bourají obchod, je o ně velký zájem stejně jako o medaile. Stále častěji se mezi našimi klienty objevují lidé, kteří do zlata ukládají peníze na důchod," uvádí pro MF DNES ředitel mincovny Radek Šulta..

Cena zlata reaguje na pokles ratingu Spojených států amerických. Ratingová agentura Standard and Poor's jim snížila v noci na sobotu o stupeň špičkový dlouhodobý úvěrový rating AAA na AA+ a udělila mu výhled negativní, což znamená, že rating USA může čekat v následujících 12 až 18 měsících další "downgrade" (snížení). Podle ekonomů to ale zřejmě ještě není konec zdražování cenného kovu na světových trzích. Podle nich by ceny zlata měly dále dlouhodobě růst. (Více v článku: Cena zlata je na novém rekordu, může za to USA ).

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články