Nový občanský zákoník komplikuje refinancování hypotéky. Banka vás "nemusí" pustit

10. 11. 2014 – 20:51 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový občanský zákoník komplikuje refinancování hypotéky. Banka vás "nemusí" pustit
Klient, který by si přál po konci fixace úrokové sazby hypotéky využít refinancování u jiné banky, bude nucen zvažovat se značným předstihem, ke které konkurenční bance by přešel, a zároveň bude nucen vyjednat se současnou bankou výmaz zákazu zcizení a za | zdroj: NašePeníze.cz

Klient, který by si přál po konci fixace úrokové sazby hypotéky využít refinancování u jiné banky, bude nucen zvažovat se značným předstihem, ke které konkurenční bance by přešel, a zároveň bude nucen vyjednat se současnou bankou výmaz zákazu zcizení a zatížení nemovitosti z katastru nemovitostí.

Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti lze od účinnosti nového občanského zákoníku zřídit jako věcné právo. Tato skutečnost může mít značný vliv na refinancování hypotečních úvěrů a ztížit pozici dlužníků, na které budou kladeny větší nároky při sjednávání a vyjednávání hypotečního úvěru.

Zákaz zcizení a zatížení v novém kabátě

Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti byl sice již využíván před účinností nového občanského zákoníku, avšak jako smluvní závazek např. v zástavní smlouvě, kdy v případě porušení hrozila dlužníkovi smluvní pokuta. Nový občanský zákoník zavádí pro tento institut věcně právní důsledky, kdy lze zapisovat zákaz zcizení a zatížení nemovitosti do katastru nemovitostí jako věcné právo.

Zákaz zcizení nemovitosti představuje zákaz zejména prodeje nemovitosti, jejího darování nebo směny a v rámci některých užších výkladů zaznívá taktéž zákaz pronajmutí nemovitosti.

Zákaz zatížení nemovitosti neumožňuje zatížení žádným jiným věcným právem, např. zástavním právem, věcným břemenem apod.

Hodný právní ochrany…

Nový občanský zákoník stanovuje, že zákaz zcizení a zatížení může být zřízen na určitou přiměřenou dobu a odůvodněn zájmem hodným právní ochrany. Zákaz zcizení a zatížení je nutné výslovně ujednat jako věcné právo pro zápis do katastru nemovitostí.

Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti je tedy nyní využíván bankami v rámci zástavních smluv pro hypoteční úvěry.

Pro banky je tento institut ochranou před zřízením např. věcného břemene na zastavenou nemovitost, které může způsobit její znehodnocení. Pro vlastníky nemovitosti může být ochranou před podvody s převody nemovitostí.

-Původní článek s dalšími informacemi najdete na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články