Pokouší se Intel odkoupit NVIDII?
zdroj: tisková zpráva

Pokouší se Intel odkoupit NVIDII?

5. 10. 2006 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Agentura Reuters přinesla zprávu, že akcie NVIDIE zaznamenaly v posledních hodinách dramatický nárůst ceny.

A to o více než 8 procent. Způsobit to měla spekulace, že NVIDIA by mohla být v nejbližších hodinách odkoupena společnosti Intel (Intel Corporation). Intel to odmítl komentovat a mluvčí NVIDIE nebyla k zastižení. Akcie NVIDIE však vzrostly o 2,32 dolarů na hodnotu 30,62 dolarů (zdroj: NASDAQ) a více než dvacet milionů akcií změnilo svého majitele. To je dvojnásobek obvyklých obchodů za poslední 3 měsíce. O něčem podobném (a dříve těžko myslitelném) se hovoří od doby, co AMD koupilo ATI. Kdo za obchodem stál není jasné.
Na to konto se objevily další spekulace, že Intel má dnes ohlásit převzetí nějaké další společnosti. To pobláznilo řadu privátních investorů, kteří se do obchodu vrhli v naději, že na něm zakrátko vydělají. Podle jiných analytiků je převzetí Intelem dost nepravděpodobné, protože NVIDIA má větší tržní hodnotu než ATI a AMD převzetí stálo přes 5,4 miliardy dolarů. Navíc, Jen-Hsun Huang, jeden ze zakladatelů NVIDIE a její současný ředitel, je se svým dítkem natolik srostlý, že se kontroly nad ním asi jen tak nevzdá. Pro Intel by koupě NVIDIE měla také úplně jiná východiska. AMD se chtělo dostat na nové trhy. Ale Intel už grafické čipy vyrábí. Jediný smysl takového převzetí by byl v podobě lidského kapitálu, který se v NVIDII skrývá.

Není bez zajímavosti, že další skupina analytiků a poradců také doporučila svým klientům nákup akcií NVIDIE. Nebylo to však na základě spekulací, ale protože se domnívají, že pozice firmy "díky jejím čipsetům, notebookům, handsetům a grafickým čipům pro Playstation 3 opatří firmě dostatek zisků a zajistí komfortní splnění plánů vytyčených pro rok 2007 - plus nějaký bonus k tomu".

zdroj: Reuters

cappy

Nejnovější články