Nový virus na Facebooku umí získat čísla bankovních účtů a ukrást z nich peníze

9. 6. 2013 – 22:18 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový virus na Facebooku umí získat čísla bankovních účtů a ukrást z nich peníze
Virus identifikovali experti z firmy Trend Micro. Upozornili, že Facebook je v jeho šíření efektivní proto, že na něm lidé sdílejí velmi mnoho informací. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Používáte Facebook? Tak buďte opatrní! Experti upozorňují, že se na něm šíří virus, který dokáže získat čísla vašich bankovních účtů a ukrást vám z nich peníze.

Trojský kůň pod názvem Zeus nahání už několik let strach milionům uživatelů a také bankám po celém světě. Jenže poslední dny útočí ještě v silnější míře. A to hlavně díky facebooku.

Jakmile infikuje počítač, pátrá po uložených heslech. Problém je, že si nebere data jen z údajů, která zadáte na internet, ale i z vašich textových dokumentů.

Tímto způsobem se dostane do vašich bankovních účtů. Virus, respektive ten, kdo o ovládá, pak může z účtu vysát všechny peníze, upozorňují topky.sk.

Virus identifikovali experti z firmy Trend Micro. Upozornili, že Facebook je v jeho šíření efektivní proto, že na něm lidé sdílejí velmi mnoho informací.

Hackeři využívají i falešné profily. Z nich posílají nebezpečný link, na který nesmíte klikat, jinak se Zeus dostane do vašeho počítače.

Mluvčí Facebooku uvedla, že se situací zabývají a považují ji za vážnou. Už vybírají několik možností, jak šíření viru zabránit. Oslovili i několik výrobců antivirových programů, informoval Daily Mail.

Posrtál Huffinngtonpost.com sestavil tři jednoduché kroky, na co si dát pozor, aby se nestalo i vám, že přijdete o celoživotní úspory.

1. Pokud možno, vyhněte se počítačům s Windows

Odborník Kevin Smith upozorňuje, že Zeus útočí hlavně na počítače s operačním programem Windows. Naopak nefunguje na Mac OS X nebo v operačním systému Linux. Zaznamenány byly případy, kdy napadl chytré telefony s Android a Blackberry.

2. Neklikejte na neznámé linky

3. Ověřte si, že má vaše banka dvojité zabezpečení

Kromě klasického hesla byste pro přístup do banky měli mít například ověření prostřednictvím SMS.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články