Nový výpočet důchodů ve sněmovně prošel prvním čtením - co změní?

15. 3. 2011 – 18:35 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nový výpočet důchodů ve sněmovně prošel prvním čtením - co změní?
Zpřísnit by se měly i podmínky pro vdovský a vdoveckých důchod, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový výpočet důchodů, kterým vláda reaguje na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, ve sněmovně prošel prvním čtením. Potřebné novely zákonů po úterním hlasování míří do výborů.

Zákon byl po dlouhé debatě přikázán k projednání výboru pro sociální politiku. Lhůta pro projednání byla zkrácena na 30 dní.

Proti zákonu ostře vystoupili poslanci opozičních stran. "Zásadně nesouhlasím, aby reakce na nález Ústavního soudu byla zneužita k dalším škrtům," řekl poslanec Jan Chvojka (ČSSD) a podal návrh na zamítnutí. Jeho návrh však neprošel. Stejný návrh podal i poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

 

Důchodci si budou na důchody přispívat ze svých důchodů

Důchodci si budou na důchody přispívat ze svých důchodů, zní to divně?

 

Do diskuse vstoupil i premiér Petr Nečas (ODS) a vysvětlil, že tento krok je zejména reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu. "Je to vynucené rozhodnutí. Nevolala po něm tato vláda ani některá z předchozích vlád. Všichni respektovali, že náš systém je velmi solidární a prvek zásluhovosti je oslaben. Je to krok vynucený rozhodnutím Ústavního soudu," řekl Nečas.

Pokud tento návrh projde legislativním procesem, bude to v praxi znamenat, že lidem z nejnižší příjmové skupiny jejich důchody neklesnou. Naopak stoupnou lidem s nejvyššími příjmy. To bylo podstatou judikátu Ústavního soudu, který kritizoval penzijní systém za to, že je přehnaně solidární a málo zásluhový.

Přibližně 70 procentům lidí však výměra důchodu klesne. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ovšem již dříve vysvětlil, že nominální výše důchodů bude naopak stoupat v důsledku každoroční valorizace a pětiletého přechodového období.

 

Může vás zajímat:

- Termíny výplaty důchodů se letos mění, kdy přijde ten váš?

- Důchodová reforma - Šachy s přidanou hodnotou

 

Nově přiznávané důchody od října letošního roku tedy sice budou snižované po dobu pěti let, ale zároveň budou penze každoročně plošně valorizované, jako tomu bylo dosud. "Průměrný důchod tedy sice bude klesat o zhruba 60 korun ročně v důsledku zavedených změn, ale zároveň bude valorizován o přibližně 360 korun ročně," uvedl dříve Drábek.

Změny postihnou i princip valorizace s cílem omezit manévrovací prostor vlády. Dosud platný princip, že důchody se valorizují o 100 procent hodnoty inflace a o jednu třetinu růstu reálných mezd, se zachová. Bude však ukotvený v zákoně jako automatický mechanismus, což by mělo jakékoli vládě zabránit do tohoto systému zasahovat.

 

________________________________________________________________

Spočítejte si:

- Starobní důchod od státu (podle současných pravidel)

- Kolik si naspoříte na stáří: Penzijní připojištění
________________________________________________________________

 

Upravuje se také mechanismus zvyšování věku odchodu do důchodu. Konkrétně by se měl důchodový věk u žen zvyšovat po přechodnou dobu o šest měsíců ročně, nikoli o čtyři, jako je tomu nyní. Ke sjednocení věku odchodu do důchodu pro muže i ženy tak dojde v roce 2041.

Změny v systému redukčních hranic budou spočívat zejména v tom, že jejich výše nebude fixní, ale bude definována jako násobek, případně podíl průměrné mzdy.

První redukční hranice, do níž se příjmy pro výpočet důchodu budou započítávat 100 procenty, bude 44 procent průměrné mzdy. Druhá redukční hranice, do níž se budou příjmy započítávat 26 procenty, bude 400 procent průměrné mzdy. Nad druhou redukční hranici se příjmy nebudou započítávat vůbec.

Zpřísnit by se měly i podmínky pro vdovský a vdoveckých důchod. Vláda navrhuje zrušit výplatu jednorázové částky při zániku nároku na tento důchod z důvodu uzavření nového manželství. "To se neosvědčilo a nemělo to očekávaný efekt, aby lidé spíše uzavírali nová manželství," komentoval ve sněmovně ministr Drábek.

-Jiří Táborský | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články