Novým ministrem průmyslu a obchodu se stane Martin Kuba

15. 11. 2011 – 18:37 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Novým ministrem průmyslu a obchodu se stane Martin Kuba
Ve hře o post šéfa ministerstva průmyslu a obchodu bylo hned několik jmen, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Do křesla ministra průmyslu a obchodu ve středu usedne Martin Kuba, předseda jihočeské ODS. Agentuře Mediafax to v úterý v 18 hodin potvrdil sám budoucí ministr.

"Definitivní slovo od pana premiéra jsem uslyšel dnes dopoledne," uvedl Kuba pro Mediafax. Připojil, že jedním z klíčových faktorů, proč na funkci kývnul, byla plánovaná výstavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín právě na území Jihočeského kraje.

Krátce před 18.00 jméno nového ministra potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS). "Předseda vlády navrhne do funkce nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu," sdělil rozhodnutí předsedy vlády Jan Osúch.

Ve hře o post šéfa ministerstva průmyslu a obchodu bylo hned několik jmen. Nejčastěji se skloňovala jména poslance ODS Michala Doktora a právě šéfa jihočeské ODS Martina Kuby. Poslanec Doktor na konci minulého týdne prozradil, že o ministerské funkci vedl s premiérem debatu.

Jednání s premiérem o možném vládním angažmá potvrdil i Kuba, ten navíc svou pozici uvnitř ODS posílil, neboť regionální sněm strany ho v pondělí opětovně zvolil na post předsedy jihočeské ODS.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedl Kocourek do minulé středy. Po stoupajícím nátlaku, aby vysvětlil původ 16 milionů, které před třemi lety prošly účtem jeho matky, podal 9. listopadu demisi.

V pátek 4. listopadu deník Mladá fronta Dnes přinesl informace o podezřelých transakcích, které se před třemi odehrály na účtu Kocourkovy matky. Jindřiška Kocourková měla uzavřít smlouvu s firmou Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry.

Po třech měsících dala Kocourková pokyn k jejich prodeji a za další měsíc mělo odejít 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank.

Ministr i jeho matka odmítali do minulé středy obchod komentovat. Po stoupajícím nátlaku ale Kocourek svolal na středeční odpoledne brífink, během něhož své počínání z roku 2008 zdůvodnil tak, že nechtěl, aby se peníze staly předmětem majetkového vyrovnání s jeho tehdejší manželkou.

Nového ministra průmyslu a obchodu jmenuje prezident Václav Klaus na Pražském hradě ve středu v 11 hodin, premiér Nečas ho následně uvede do jeho úřadu.

-Jitka Zadražilová, Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články