O co se hraje ve volbách? Poslancům jde o 130 tisíc měsíčně

24. 10. 2013 – 18:36 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O co se hraje ve volbách? Poslancům jde o 130 tisíc měsíčně
Pokud tedy politik XY bude mít štěstí a stane se poslancem, dostane se do nějakého toho výboru, ve kterém se stane předsedou a zaměstná svoji manželku jako asistentku. Půjde do rodinného rozpočtu okolo 130 tisíc korun hrubého měsíčně. Foto:Vlada.cz, Text: | zdroj: NašePeníze.cz

O penězích, které dostávají čeští poslanci, se mnoha lidem může jen zdát. Základní plat poslance je necelých 56 tisíc korun, k tomu ovšem dostávají ještě tučné příplatky. Navíc velká většina poslanců je ještě v nějakém tom výboru a to jsou další tisíce navíc!

55 900 korun. To je základní plat poslance. Jenže tuto částku musíme brát hodně s rezervou. V minulém volebním období totiž ve Sněmovně působilo z 200 poslanců hned 121 ve funkcích předsedů a místopředsedů výborů a předsedů podvýborů. A když k tomu přičteme ještě místopředsedy podvýborů, předsedy a místopředsedy poslaneckých klubů, vychází nám, že téměř nikdo z poslanců 56 tisícový plat nedostával, velká většina totiž kasírovala daleko více.

Například místopředseda poslaneckého klubu a předsedové podvýborů dostávají 67 250 korun. Na pořádný balík peněz si přijde i vedení Sněmovny. Předsedové a místopředsedové dolní komory dostávají plat mezi 106 až 150 tisíci korunami.

To ovšem není zdaleka vše! Poslanci totiž mají nárok ještě na různé náhrady. Paušální náhrada výdajů je 8 277 korun. Další náhradou je náhrada na cestovné, která se počítá od vzdálenosti jeho trvalého bydliště a ta se pohybuje v rozmezí mezi 20 až 31 tisíci korunami.

Ale to opravdu ještě nejsou všechny peníze, na které mají poslanci nárok a o kterým se běžným lidem nebo zaměstnancům může zdát. Poslanci totiž mají nárok i na náhradu za pronájem kanceláře i jeho nábytku, které se odvíjí od velikosti města. To se pohybuje od 9 do 27 tisíc, k tomu ještě dalších 5 200 Kč za nábytek. Dále dostávají náhradu za telefon a připojení k internetu či kancelářské potřeby.

Možná, že i to je jeden z důvodů, proč o post ve Sněmovně má zájem tolik politiků. Když poté například jako asistenta zaměstná někoho z rodiny, do rodinného rozpočtu se peníze jen hrnou. Každý poslanec má nárok na 35 875 Kč na asistenty a je jedno, zda to bude jeden člověk či více lidí.

Pokud tedy politik XY bude mít štěstí a stane se poslancem, dostane se do nějakého toho výboru, ve kterém se stane předsedou a zaměstná svoji manželku jako asistentku. Půjde do rodinného rozpočtu okolo 130 tisíc korun hrubého měsíčně. A to ještě v této částce není započítaná paušální náhrada za cestování z místa trvalého bydliště.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články