O kolik poroste cena elektřiny? Vláda se dohodla na kompromisu

13. 10. 2010 – 22:01 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O kolik poroste cena elektřiny? Vláda se dohodla na kompromisu
Do systému budou zapojeny i emisní povolenky, které byly velkým společnostem zatím poskytnuty | zdroj: NašePeníze.cz

Spekulace kolem možného růstu ceny elektrické energie až o 22 procent děsí rodiny i mnohé podnikatele a manažery. Jednotlivý politici přicházeli s různými návrhy. Dnes se však vládnoucí koalice dohodla na pravděpodobně konečném řešení. O kolik tedy cena poroste?

Skokovému nárustu cen elektřiny zamezí srážková daň na energii z fotovoltaických elektráren a zapojení výnosů z emisních povolenek, konstatoval po zasedání vlády ve středu premiér Petr Nečas (ODS). Opatření obsahuje kabinetem schválená novela zákona o obnovitelných zdrojích.

 

Aktuálně: V příštím roce zdraží i voda, o 15 procent

 

Na opatřeních se kabinet dlouho dohadoval. Nečas chtěl zapojit výnosy z emisních povolenek až v roce 2013. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je přesvědčen, že ke zdražení vůbec nemusí dojít, když se výnosy z prodeje emisních povolenek využijí již v příštím roce. S tím premiér původně nesouhlasil, protože systém s emisními povolenkami se rozeběhne až za tři roky.

Shoda je nakonec taková, že do systému budou zapojeny i emisní povolenky, které byly velkým společnostem poskytnuty "zdarma" již loni za příslib, že budou investovat do ekologizace svého provozu. I prostředky za tyto povolenky by se měly nově do systému zavést a využít k tlumení nárůstu cen energií.

"Byl přijat systém vícezdrojového financování," řekl premiér. Kdy přesně se výnosy z povolenek použijí, a v jakém poměru se budou všechna tři opatření využívat, upřesní vláda příští středu.

"Ani české domácnosti, ani české podniky se nemusí bát zvýšení cen energií, které by byly likvidační," konstatoval Kalousek.

Koalice chce kromě toho zavést srážkovou daň pro fotovoltaickou energii a zvýšit poplatky za vyjmutí půdy ze zemědělského fondu pro stavbu solárních elektráren.

"Od 1. 3. příštího roku nebudou podporovány fotovoltaické elektrárny, které jsou na půdním fondu. Částečně budou podporovány jen ty umístěné na budovách, a to jen do výkonu 30kW," řekl Nečas.

Tím se podle premiéra na podporách ušetří až osm miliard korun. "Podpora by jinak byla téměř 19 miliard korun, což by znamenalo nárůst cen energií o 13 procent a pro firmy až o 18 procent," uvedl premiér.

"Pro Věci veřejné je nejdůležitější nalezení takového řešení, které minimalizuje zvýšení cen elektřiny pro občany i pro firmy," řekl předseda strany Věci veřejné a ministr vnitra Radek John.

Nečas v úterý slíbil, že domácnosti zaplatí za energii maximálně o pět procent víc a firmy o sedm až osm procent víc. Ve středu to již odmítl potvrdit. Konstatoval, že bude záležet na tom, jak bude nastaven "mix" opatření. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) řekl, že nárůst cen energií se bude pohybovat do 10 procent.

-Mediafax/NašePeníze.cz

K cenám elektřiny:

- Cena elektřiny poroste maximálně o pět procent slibuje Nečas

- Elektřina příští rok zdraží až o 13 procent, odhaduje regulátor trhu

- Za zdražení elektřiny může ministerstvo průmyslu, ERÚ a ČEZ tvrdí Liška

- Elektřina může nekontrolovatelně zdražovat, v solárních elektrárnách tiká další bomba

- Fotovoltaika zdraží elektřinu maximálně o pět procent tvrdí další studie

- Svobodní: Vyberte si zda chcete "zelenou" energii, podle toho zaplatíte

- Elektřina zdraží o 22 procent

- Poroste cena elektřiny? Vláda chce vyjednávat

- Solární elektrárny budou stát spotřebitele 40 miliard ročně navíc

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články