O práci přijde 5-8pct státních zaměstnanců, ukáže se kdo je dobrý manažer

29. 8. 2010 – 20:04 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O práci přijde 5-8pct státních zaměstnanců, ukáže se kdo je dobrý manažer
dyž se omezí počet jednotlivých šéfů a vedoucích, dopady na řadové pracovníky budou podstatně menší, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Škrty si vyžádají propuštění pěti až osmi procent státních zaměstnanců. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS) v nedělním diskusním pořadu televize Prima Partie.

Propuštěním chce vláda dosáhnout vyšší efektivity státní správy. "Jde o výraz tlaku na to, aby státní správa fungovala efektivněji, než je tomu dne. Měla by mít o něco méně, ale zato lépe placených zaměstnanců," uvedl Nečas.

 

TIP: Průměrná mzda rostla díky propouštění. Ve státní správě rostla dvakrát rychleji

 

Premiér je současně přesvědčen o tom, že platy těch zaměstnanců, kteří zůstanou, se nesníží o více než avízovaných deset procent. "Dohodli jsme se, že to bude deset procent a nemyslím, že se to změní," uvedl. Jsou dvě možnosti, jak uspořit, a to buď plošně všem snížit platy o deset procent, nebo plošně propustit deset procent zaměstnanců. "Myslím, že to bude kombinace obou možností," dodal.

Záleží podle něj na tom, jak se k plánovaným škrtům postaví jednotliví vedoucí a projeví své manažerské schopnosti. Jako příklad uvedl období svého působení na ministerstvu práce a sociálních věcí, kdy se mu podařilo v rezortu snížit o třetinu počet vedoucích. "Když se omezí počet jednotlivých šéfů a vedoucích, dopady na řadové pracovníky budou podstatně menší," řekl.

Zopakoval, že "veřejný sektor musí dýchat s ekonomikou", protože před rokem podobně tvrdá opatření postihla mnohé zaměstnance soukromých firem, průmyslových podniků a služeb. Nečas zopakoval svůj názor, že veřejná správa nemá dobré manažery a vedoucí pracovníky. Odmítá tvrzení, že v tomto sektoru nelze vypočítat efektivitu práce a veřejná správa má jiná kritéria než firmy.

Mnohdy se děje to, že státní správa chrlí oběžníky, dotazníky, vyhlášky a nařízení, jen aby se obhájila existence některých částí veřejného sektoru, domnívá se premiér.

-Veronika Žižlavská, Mediafax/NašePeníze.cz

Kam dál?

- Platy státních zaměstnanců klesnou o desetinu, bonusy se ale zvednou

- Na Slovensku propustí 20 000 státních zaměstnanců

- Otřesné vládní škrty, nebo chytrá rozpočtová opatření?

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články