O privatizaci ČSA mají zájem korejské a katarské aerolinky

5. 12. 2012 – 12:40 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O privatizaci ČSA mají zájem korejské a katarské aerolinky
Do konce února by měli přepravci poslat mateřské firmě ČSA Českému aeroholdingu závaznou nabídku i s cenou Foto:ČSA | zdroj: NašePeníze.cz

Letecké společnosti Quatar Airways a Korean Air vyjádřily zájem stát se strategickým partnerem Českých aerolinií (ČSA), řekl ve středu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Česká republika obeslala s nabídkou 50 dopravních dopravců, které tvoří více než 70 procent světového trhu.

"Česká republika je poctěná zájmem těchto investorů," uvedl vládní stanovisko Kalousek, souhlasil s ním i premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého by mohlo dojít k synergickému efektu dopravců z oblasti Asie a ČSA. Nyní se povedou jednání, do konce roku by se měly firmy dozvědět vše o ČSA ve formě manažerské prezentace.

"Do konce ledna očekáváme něco jako nezávaznou nabídku, nebo podnikatelský záměr," poznamenal ministr financí, do konce února by pak měli přepravci poslat mateřské firmě ČSA Českému aeroholdingu závaznou nabídku i s cenou. Holding a ministerstvo financí jejich nabídky vyhodnotí, vláda by pak mohla o privatizaci rozhodnout v dubnu nebo v květnu. Celý odkup části ČSA bude muset odsouhlasit ještě Evropská komise.

Český aeroholding podle Kalouska navíc slíbil, že ukončí činnost charterového dopravce Holidays Czech Airlines, aby charterová společnost Travel Service následně stáhla všechny žaloby na ČSA. Jinak by chtěli zahraniční investoři finanční garanci od české vlády na proplacení případných prohraných soudních řízeních (čtyři jsou před českými soudci a dva před Evropskou komisí), ve kterých jde o 2,7 miliardy korun.

Investoři ze zemí mimo Evropskou unii mohou koupit maximálně necelou polovinu akcií aerolinií, vláda chce, aby ČSA zůstaly národním dopravcem.

O privatizaci vláda uvažovala už v roce 2009, nakonec se ale rozhodla, že ČSA konsorciu firem Unimex a Travel Service neprodá. Nelíbily se jí nabídky a také postup, podle kterého měla být konečná částka zaplacená po splátkách.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články