O spolupráci s českými firmami je prý mimořádný zájem v Iráku

23. 5. 2011 – 14:22 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O spolupráci s českými firmami je prý mimořádný zájem v Iráku
Největší podíl na českém exportu do Iráku mají společnosti Chemoprojekt a Technoexport, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Probíhající podnikatelská mise tří desítek tuzemských firem v Iráku je vzhledem k velkému zájmu tamních podniků a vstřícnému přístupu iráckých oficiálních míst mimořádně úspěšná. Uvedl to v pondělí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

"Irácká strana, ať už jde o zástupce ministerstev, tak o podnikatelskou sféru, má výrazný zájem o vzájemný byznys," řekl Hanák. Jeho slova potvrzuje vysoká účast sedmi desítek iráckých byznysmenů na pondělním česko-iráckém podnikatelském fóru v Bagdádu. Celkově se s českými podnikateli setká, a to i při bilaterálních jednáních, na 250 představitelů iráckých firem.

Podnikatelskou misi, která ve dnech 24. a 25. května 2011 provází historicky první návštěvu premiéra České republiky v této zemi a také ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka a obrany Alexandra Vondry, zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy. Navazuje tím na řadu aktivit v uplynulých letech.

"Za poslední období jsme do Iráku zorganizovali pět podnikatelských misí a přijali jsme osm delegací tamních podnikatelů. Vedle toho jsme zajišťovali osm oficiálních stánků při významných veletrzích v Erbílu a v Sulejmánii," připomněl Hanák.

Svaz byl iniciátorem řady dohod o spolupráci s partnerskými obchodními a průmyslovými komorami. Založena byla Česko-irácká obchodní rada mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu a dopravy ČR, vznikla i Česko-kurdská podnikatelská rada. Na budování vazeb navázala v pondělí podepsaná dohoda o spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a iráckými hospodářskými komorami.

Hanáka čekají i jednání na ministerstvech společně s ministry, kde české firmy chtějí prezentovat své nabídky. Například ministr Kocourek má na programu setkání s iráckým místopředsedou vlády pro energetiku Husejnem Al-Šáhristáním a ministrem financí Rafím Al-Issáwím. V úterý by se měl setkat s ministrem obchodu Chairulahem Babakerem a ministrem průmyslu a nerostných zdrojů Ahmedem Násirem Al-Karbulim.

Právě během těchto jednání představí své možnosti i naše podniky. Patří mezi ně například AERO Vodochody, Zetor Tractors, Armatury Group, Ecofluid Group, KRrálovopolská, Prokop Engineering Brno, Vae Controls a další významné podniky. "Irácká strana považuje nynější návštěvu našich vrcholových politiků a příchod početné podnikatelské delegace za signál, že obchodníci a investoři se postupně zbavují strachu podnikat v této zemi," dodal Hanák.

Největší podíl na českém exportu do Iráku mají společnosti Chemoprojekt a Technoexport. K dalším exportérům patří UNIS, Sigmainvest a také EGEM. České firmy se na iráckém trhu uplatnily při rekonstrukci rafinérií, elektráren, cementáren, cihelen, infrastruktury a dalších investičních celků. Na konci loňského roku uzavřel Zetor Tractors kontrakt na dodávku 50 traktorů a Škoda Auto do Iráku vyvezla více než 1200 automobilů. Irácký trh ale zajímají ve stále větší míře i další podniky.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v zemi. Jeho cílem je ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády a působit na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a mezinárodních organizacích, zejména jako člen vlivného evropského svazu zaměstnavatelů BusinessEurope.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články