O zapomenuté peníze v bankomatu přijdete

13. 9. 2010 – 12:43 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

O zapomenuté peníze v bankomatu přijdete
Všechny banky se přesto snaží systém výběru z bankomatu maximálně zabezpečit, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zapomenete peníze v bankomatu? Stane se. Pokud ale nevybíráte u ČSOB (tj. i u Poštovní spořitelny), máte smůlu a peníze zůstanou ve výdejním slotu. Až do doby, dokud je někdo nevyndá…

Stává se to čím dál častěji. Člověk si jde vybrat k bankomatu vybrat hotovost z účtu, chvátá. Vložit kartu, zadat PIN, navolit částku, odebrat kartu a… Peníze omylem zůstanou ve výdejní přihrádce. Redakce serveru BankovniPoplatky.com proto oslovila čtyři největší tuzemské banky, kterým patří většina z českých bankomatů – chtěli jsme vědět, co se v takovém případě s penězi klienta děje. Pokud čekáte, že se neodebraná hotovost vrátí zpět bez ohledu na banku, které bankomat patří, mýlíte se. Z bank velké čtyřky (ČSOB, ČS, KB, UCB) putují zapomenuté peněžní prostředky zpět na účet klienta pouze v bankomatech ČSOB, a tudíž i Poštovní spořitelny, která je retailovou značkou banky. „Pokud klient peníze neodebere, zajedou po 30 vteřinách zpět. Žádnou signalizaci nepoužíváme,“ říká za obě banky tisková mluvčí Denisa Salátková.

Bankomaty zbylých třech ústavů zpětné „zajetí“ jednou vydané hotovosti neumožňují, a to především kvůli častému zneužívání. „Všechny bankomaty České spořitelny jsou od srpna roku 2009 nastaveny tak, že vydané peníze zůstanou v odběrní přihrádce. Toto opatření jsme zvolili jako reakci na podvodná jednání, která se vyskytovala v souvislosti s druhým způsobem,“ řekla BP.com Klára Pačesová z tiskového centra banky. Případy, kdy někteří podvodníčci tohoto systému zneužívali, se skutečně stávaly, a bankám to způsobovalo velké nepříjemnosti. Paradoxně se jejich počet znásobil poté, co podrobnosti tohoto jednání zveřejnila média. Sloužilo to jako návod, na což nebyly banky připravené. Že nevíte, jak podvody fungovaly? „Držitel karty vybral 10.000 Kč, vytáhl 3x2.000 Kč z prostředku a nechal peníze zajet, poté reklamoval, že peníze nedostal,“ popisuje Monika Bartlová z UniCredit Bank.

Všechny banky se přesto snaží systém výběru z bankomatu maximálně zabezpečit. „Naše bankomaty při výběru klienta upozorňují: textovou výzvou na monitoru a zvukovým signálem k odebrání karty, a také textovou výzvou na monitoru a zvukovým signálem k odebrání hotovosti,“ popisuje základní opatření Michal Teubner z Komerční banky. Zvukový signál je standardní praxí u všech bankomatů, přesto se stává, že klienti peníze zapomenou. A nebo čelí jiným obtížím. Proto se banky tyto typy transakcí důmyslně zabezpečovat. „Je to tak, ATM UniCredit bank mají standardní zabezpečení, na jehož zdokonalování se průběžně stále pracuje,“ tvrdí Bartlová.

- Patrik Nacher, více na Bankovnipoplatky.com

Kam dál?

- Co dělat když vám bankomat nevydá peníze, ale strhne je z účtu?

- Na bankomatech se opět objevily falešné čtečky - Nejčastější fígle podvodníků

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články