AMD převzala ATI Technologies - indicie a důsledky
zdroj: tisková zpráva

AMD převzala ATI Technologies - indicie a důsledky

24. 7. 2006 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Podle zprávy The Globe and Mail, skupina ředitelů AMD (Advanced Micro Devices) schválila převzetí ATI Technologies, Inc.

Podle dostupných informací se koncem minulého týdne dolaďovaly finální podmínky tohoto obchodu - ATI dle něj přešla pod křídla AMD za částku 5,4 miliardy dolarů. Nikdo, ani AMD, ani ATI, to do chvíle psaní tohoto článku nehodlal komentovat (více v updatu níže). Šéfové AMD se ale měli objevit v Markhamu, v Ontariu, kde má ATI centrálu. A pokud tam byli, tak tam asi nebyli na houbách. Faktem také je, že o koupi ATI se v posledních měsících hodně diskutovalo. A je třeba konstatovat, že do určité míry šlo pouze o bezduché úvahy a spekulace. Tedy až do té doby, než (ještě před páteční zprávou v Reuters) vypluly na povrch některé zásadní indicie, které tuto událost nepřímo dokreslovaly.

První viditelnou změnou bylo chování konkurence. Paradoxně. V přehledu budoucích produktů společnosti Intel (v roadmapách) se přestaly objevovat čipové sady od ATI. Přitom ATI dříve čipsety pro základní desky s P4 bez problémů vyvíjela a v oficiálních materiálech Intelu se o nich našla nejedna zmínka. Ale. V roadmapách pro Intel Core 2 (Conroe) už není zanesen ani jediný čipset ATI, o kterém by měl Intel potřebu informovat zákazníky nebo alespoň partnery. Druhá vážná informace, že se něco zásadního děje, přišla přímo od AMD. Novináři byli upozorněni, že mají očekávat nějakou zásadní událost na korporátní úrovni, která se odehraje v nejbližších dnech. Při vší úctě, takovou korporátní událostí obvykle nebývají slevy procesorů. I kdyby to mělo být o hodně zajímavých 54 procent. Za takovou událost se dá považovat jedině vyhlášení bankrotu, stěhování na jinou planetu nebo právě zásadní akvizice. Třetí, a ne zrovna nenápadnou indicií, byla aktivita na burze. Část investorů se na konci minulého týdne probrala z letní letargie a protočila akcie AMD v objemu 2x větším, než je obvyklé. Bohužel (pro ně) s nejasným efektem, protože je naprosté minimum lidí, kteří mohou říci, co takový nákup ATI může s trhem udělat. A jak se vlastně situace může do budoucna vyvíjet?

To je otázka. Někdo může tvrdit, že nákup ATI byl pro AMD jedinou logickou možností, že je to správná věc. AMD tak dostane vývojáře čipsetů a bude moci nabízet zákazníkům stabilní platformu. Prostě něco jako dělá Intel, když prodává výrobcům počítačů základní desky Intel, s čipsety Intel a s procesory Intel. A přitom ručí za stabilitu, bezproblémovost, kompatibilitu a minimální poruchovost. Jde pochopitelně o to, na co velcí hráči, jako je Dell a spol. rádi slyší. Protože je sice hezké nabízet v počítačích procesory AMD, ale zkuste to ve statisícových sériích. Vyskytne se nějaká chyba, kolotoč reklamací a můžete se oběsit. A to také může být důvod (ale nemusí, nejsem věštec), proč nebyla koupena NVIDIA. Čipsety ATI pro AMD mají momentálně méně chyb, než čipsety nForce pro AMD (nepočítáme-li ATI USB bug). A nejen to. AMD může do budoucna nabízet desky AMD, čipsety AMD (přejmenované ATI), procesory AMD, a světe div se, i integrované grafické čipy AMD (přejmenované ATI). Tím se stoprocentně vyrovná Intelu. Intel také přijde o důležitou platformu pro notebooky, protože je velká část high-endových notebooků, které nemají grafiku Intel, ale právě ATI. Proto si možná za chvíli budeme muset zvyknout na názvosloví typu AMD RADEON X1XXX nebo AMD-ATI Athlon 64.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Update 11:40 - PR manažer českého AMD Tomáš Bučina nám právě poslal oficiální oznámení potvrzující, že ke sloučení skutečně došlo! Doprovází ji fotografie vedoucích představitelů společností AMD a ATI, ilustrující jednu z nejdůležitějších událostí v historii AMD. Více podrobností přineseme, jakmile budou po tiskové konferenci AMD, naplánované ve 14. hodinu středoevropského času (sledujte ji naživo zde), k dispozici.

zdroj: DailyTech, PR

cappy

Nejnovější články