XGI Volari V8 vs. S3 Deltachrome S8
zdroj: tisková zpráva

XGI Volari V8 vs. S3 Deltachrome S8

12. 10. 2004 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Grafickým kartám od S3 a XGI se nevěnujeme příliš často.

Ne snad, že bychom je bojkotovali, to ne, ale prozatím žádná ze zmíněných společností nepředvedla nic, co by stálo za zvýšenou pozornost (snad až na několik velkohubých prohlášení a podvádění s ovladači). V poslední době se v testech konečně začínají objevovat nové mainstreamové produkty obou firem. Smutnou pravdou ale je, že než se dostanou do obchodů, bude to nějaký čas trvat, takže v nejbližší době se s nimi na vlastní kůži asi nesetkáte.
I když možná že "naštěstí". Z recenze na OCWorkBench, kde proti sobě testovali grafické karty XGI Volari V8 a S3 Deltachrome S8, totiž vyplývá, že obě karty jsou na tom poněkud bledě. Podle papírových specifikací se zdají být O.k. Obě mají 8 renderovacích cest v čipu, frekvence 300/300 MHz jádro/paměť a podporu DirectX 9. I výkon vypadá slibně. Někdy je lepší nebo alespoň srovnatelný s obdobnými kartami NVIDIE a ATI. Nicméně jejich softwarová podpora je velmi chabá, takže při renderování řady her mají závažné problémy. S3 Deltachrome například ve hře Rome: Total War vykreslovala namísto trávy jakési "zelené dlaždičky" a při pokusu spustit DOOM 3 a Xpand Rally u ní tvrdošíjně vyskakovala chybová hlášení poukazující na chybu v ovladačích. Podle autora potom DOOM 3 vypadal asi nějak "takhle".

Bohužel nešlo o ojedinělý případ. Podobné problémy se objevovaly i v dalších hrách a ke stejným závěrům dospěli i na Tom's Hardware. Tam publikovali maxi-test s přehledem výkonů snad všech současných karet. Jen u karet XGi a S3 je v grafech často poznámka "Massive rendering errors" nebo mnohem prozaičtější "crash". Signalizuje to, že hra buďto úplně spadla nebo scénu vykreslovala zcela nekorektně. Produkty XGI a S3 se tedy v současné době jeví jako prakticky nepoužitelné. Snad se pro ně někdy v budoucnu podaří vyvinout stabilní a funkční softwarové ovladače.

zdroj: OCW

cappy

Nejnovější články