Občanská sdružení budou k přeměně na obecně prospěšné společnosti potřebovat souhlas všech členů

19. 2. 2013 – 17:32 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Občanská sdružení budou k přeměně na obecně prospěšné společnosti potřebovat souhlas všech členů
Podle novely zákona by si mohla občanská sdružení vybrat cestu přeměny k OPS. Pokud by se změnou souhlasili všichni její členové, úřady by akceptovaly předchozí minulost sdružení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci v úterý přehlasovali Senát a poslali prezidentovi k podpisu novelu zákona o obecně prospěšných společnostech ve sněmovní verzi. Pro přeměnu občanské společnosti na obecně prospěšnou společnost bude potřeba souhlas všech členů sdružení.

Od příštího roku, kdy začne fungovat nový občanský zákoník, zaniknou všechna občanská sdružení. Občané si ale mohou založit obecně prospěšné společnosti (OPS) se stejným IČO, které ale budou pokládané státem za nové právnické osoby. "Při dotačním řízení je přihlíženo k historii občanského sdružení," vysvětlila důvod předložení novely poslankyně Lenka Kohoutová (ODS).

Podle novely zákona by si mohla občanská sdružení vybrat cestu přeměny k OPS. Pokud by se změnou souhlasili všichni její členové, úřady by akceptovaly předchozí minulost sdružení. "Změna je důležitá pro poskytovatele sociálních služeb a vzdělávací organizace," dodala Kohoutová, kterou podpořil i bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Senátoři předložili mírnější možnost, s "přerodem" organizace podle nich měl stačit souhlas nadpoloviční většiny nejvyššího orgánu sdružení. "Toto zdánlivé zmírnění Senátu přinese řadu soudních řízení," varovala poslance Kohoutová, soudit by se podle ní mohli členové OS, kteří by změnu statutu sdružení neschválili. "Transformace nebyla připravená pro ta sdružení, která se nedohodnou," uzavřela zákonodárkyně, její názor podpořilo 121 poslanců, proti jich bylo 10.

Novela zákona nyní míří k podpisu prezidentovi.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články