Občanský zákoník: Muži mají delší lhůtu na popření otcovství

11. 3. 2013 – 21:37 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Občanský zákoník: Muži mají delší lhůtu na popření otcovství
Otcem se podle zákona stává manžel, pokud se dítě narodilo za dobu trvání manželství nebo do 300 dnů po jeho zániku, a to i v případě, že není biologickým otcem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Říká se, že matka je vždy jistá, otec nejistý. U některých otců je nejistota tak velká, že ať už právem či z chorobné podezíravosti a žárlivosti dospějí k závěru, že nemohou být otcem dítěte, ačkoliv jimi podle zákona jsou. V takových případech se mohou pokusit své otcovství popřít u soudu.

Nový občanský zákoník, který začne platit od ledna příštího roku, přináší do této oblasti výraznou změnu. Mužům se totiž prodlouží lhůta na popření svého otcovství, a to na šest let.

Podle dosavadní právní úpravy může k tomuto kroku muž přistoupit pouze do doby, než je dětem půl roku.

Prodloužením lhůty nový kodex reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který dospěl k tomu, že šest měsíců je příliš krátká doba a poškozuje práva otců.

Šestiletá lhůta se podle navrhovaného občanského zákoníku nebude týkat párů, které nežijí v manželství a otcové dají souhlas k zapsání do rodného listu. V jejich případě bude i nadále platit, že na popření otcovství mají šest měsíců.

Otcem se podle zákona stává manžel, pokud se dítě narodilo za dobu trvání manželství nebo do 300 dnů po jeho zániku, a to i v případě, že není biologickým otcem.

V případě, že je pár nesezdaný, může žena do rodného listu jako otce dítěte napsat svého partnera, ten s tím musí souhlasit. Nemusí také do rodného listu uvést žádné jméno.

Jestliže se dítě narodí z umělého oplodnění, za otce se považuje muž, který dal k umělému oplodnění své partnerky souhlas.

Pokud se žena rozvedla a dítě má se svým novým partnerem, v rodném listě může být opět uveden její exmanžel, a to v případě, že neuběhlo 300 dní od rozvodu.

V manželství se v roce 2011 narodilo 63 406 dětí, nesezdaným párům 45 584.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články