Občanský zákoník: Za ublížení na zdraví nebo smrt budou vyšší náhrady

10. 3. 2013 – 21:55 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Občanský zákoník: Za ublížení na zdraví nebo smrt budou vyšší náhrady
Limity se od začátku příštího roku, kdy začne účinkovat nový občanský zákoník, stanou minulostí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceníky s absurdně malými peněžními náhradami za ublížení na zdraví či smrt se stanou minulostí. Soudy, které se od příštího roku začnou řídit novým občanským zákoníkem, totiž přestanou vycházet z tabulek a limitů.

Pokud v současnosti někdo způsobí dalšímu takovou újmu na zdraví, že postižený ochrne na všechny čtyři končetiny, musí mu v nejhorším případě vyplatit v peněžních náhradách maximálně 360 tisíc korun, což odpovídá jen 15 průměrným platů.

 

Ochrnutý člověk se přitom s drtivými následky bude potýkat celý život. Obdobný nepoměr panuje i třeba v případě usmrcení. Pozůstalý má totiž maximálně nárok na náhradu ve výši 240 tisíc korun.

TIP: Bodové ohodnocení: Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění

 

Uvedené částky přitom lze podle současné legislativy překročit pouze ve zvláště výjimečných případech. Tyto limity se ovšem od začátku příštího roku, kdy začne účinkovat nový občanský zákoník, stanou minulostí. Nová právní úprava totiž už žádné tabulky obsahovat nebude.

 

"Soudy tedy přestanou vycházet z příliš nízkých částek určených vyhláškou. Budou moci určit spravedlivou náhradu po zohlednění veškerých okolnosti případu," vysvětluje ministerstvo spravedlnosti.

 

U stanovování výše náhrady budou soudy například zohledňovat to, zda v důsledku ublížení na zdraví byla amputována končetina talentovanému sportovci, který přišel o možnost pokračovat ve své kariéře nebo zda pozůstalý manžel, který má být odškodněn za usmrcení manželky, s ní už dlouhou dobu nežil, anebo s ní naopak měl velmi blízký celoživotní vztah.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články