Obce chtějí od státu více peněz z daní na úkor velkých měst

19. 4. 2011 – 21:33 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obce chtějí od státu více peněz z daní na úkor velkých měst
Celkem stát mezi města a obce rozděluje přibližně 150 miliard korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Obce žádají více finančních prostředků od státu v rámci rozpočtového určení daní. Stát by měl snížit příspěvky velikým městům a naopak navýšit rozpočty malým obcím, zaznělo v úterý v Senátu na semináři věnovaném přerozdělení peněz samosprávám.

Semináře se zúčastnili kromě zástupců ministerstva financí, zemědělství a Senátu také starostové menších obcí. Ti se shodli, že jim stát nedává dost peněz na fungování. "Stát neumí hospodařit, my ano, protože musíme," zaznělo v sále.

Pod palbu kritiky se však dostala především největší města ČR. Starostové několikrát zmínili, že veliká města mají vysoké rozpočty na úkor malých obcí. Zejména metropoli starostové vyčítali řadu nákladných staveb.

Finanční krize promluvila do rozpočtu měst a obcí výrazným způsobem. Stát však bude mít problémy s naplněním obecních rozpočtů i v dalších letech. V úterý to starostům sdělil náměstek ministra financí Jan Gregor. Připomenul, že schodek rozpočtu Česka má být v roce 2013 maximálně 2,9 procenta HDP. "Aby toho stát dosáhl, musí každoročně ušetřit 20 miliard korun a to je velice obtížný úkol. Nemůžeme proto vyhovět všem," uvedl.

Seminář se uskutečnil v rámci připravované novely zákona o rozpočtovém určení daní. Proti té se bouří veliká města v čele s Prahou. Ta podle magistrátu přijde až o miliardu korun z daní. V připravované novele se má čtyřem největším městům v ČR snížit podíl na daňových výnosech o 1,6 miliardy korun, z toho Praze o 1,1 miliardy korun.

Celkem stát mezi města a obce rozděluje přibližně 150 miliard korun, dalších zhruba 50 miliard korun dostávají kraje.

-Tomáš Paták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články