Obchodní domy měly o víkendu žně, hlásí nárůst tržeb oproti loňsku

19. 12. 2010 – 21:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obchodní domy měly o víkendu žně, hlásí nárůst tržeb oproti loňsku
Pro následující týden očekávají obchodníci, že prodej čerstvých potravin ještě vzroste, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V porovnání s loňským rokem se tržby velkých obchodních řetězců v předvánoční době mírně zvýšily, oproti běžnému období jsou vyšší v řádu desítek procent. Shodují se na tom zástupci jednotlivých společností oslovených v neděli agenturou Mediafax.

Na předvánoční nákupy do prodejen společnosti Tesco Stores ČR přišlo tento víkend ve srovnání s běžným víkendem o 50 procent zákazníků více. "Vánoční nákupy vrcholí. Zákazníci nakupují potraviny, alkohol a dárky jako oblečení, kosmetiku, hračky, drobné elektro a elektroniku," řekla mluvčí společnosti Eva Karasová.

Podle ní se průměrná hodnota nákupu oproti běžnému víkendu zvýšila na dvojnásobek. "V porovnání s loňskem jsme pak zaznamenali šestiprocentní nárůst prodeje," dodala mluvčí.

Tržby prodejen Albert se oproti běžnému víkendu letošního roku zvýšily o 40 procent, meziročně šly nahoru o 10 procent. Oproti běžnému víkendu také o zhruba 20 procent stouply počty lidí, které do prodejen zamířily.

"O zhruba 20 procent více než obvykle se prodávají čerstvé potraviny jako maso, ovoce, zelenina. Prodej hraček se zvedl hned o 70 procent," uvedl mluvčí řetězce Lukáš Hora s tím, že prodej hraček by měl i nadále růst, protože firma zahájila jejich masivní výprodeje. "To se týká i kosmetických balíčků," dodal Hora.

Pro následující týden mluvčí očekává, že prodej čerstvých potravin ještě vzroste. Totéž platí také u nápojů a alkoholických nápojů.

Podle mediální zástupkyně společnosti SPAR ČOS Kateřiny Řehákové byl tento předvánoční víkend z pohledu návštěvnosti i tržeb zatím nejlepší v tomto roce. "Prodávají se jak trvanlivé dárkové věci, tak i čerstvé potraviny. Očekáváme, že nejvyšší nárůsty prodeje čerstvých potravin budou až ve čtvrtek těsně před Štědrým dnem," uvedla Řeháková s tím, že přesnější data tržeb a návštěvnosti za tento víkend bude znát řetězec v pondělí dopoledne.

Spokojen byl i jednatel obchodního řetězce Globus Petr Vyhnálek. "Proti průměru běžné soboty přišel podle mého odhadu až dvojnásobný počet lidí," sdělil jednatel s tím, že informace o nedělním stavu ještě nemá k dispozici. "Jsme ale spokojeni s celým prosincem, z pohledu tržeb to vůbec nebylo špatné," dodal Vyhnálek.

 

 

-Libor Popela,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články