Obchodníci s neštěstím vydělávají na Pražanech přesunutých do severních čech

5. 6. 2013 – 13:47 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obchodníci s neštěstím vydělávají na Pražanech přesunutých do severních čech
Podle informací Pražského patriota se stává i to, že obyvatelé hlavního města či městských částí, kteří ve městě ztratí bydlení, jsou nuceni se přesunout na sever Čech – do sociálně vyloučených lokalit, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bydlení se stává stále větším problémem. Mnohdy bývají Pražané nuceni odejít na sever Čech, aby vůbec někde mohli bydlet. Tam pak na jejich situaci vydělávají obchodníci s lidským neštěstím včetně lichvářů. V hlavním městě se nenašlo místo ani pro azylový dům, který nyní pomáhá matkám s dětmi v Mladé Boleslavi.

Do platebních problémů s bydlením se může člověk dostat jednoduše – stačí ztráta zaměstnání, nemoc a je to. Následuje nepříjemný kolotoč, který může skončit exekucí a vystěhováním. Pražský patriot nedávno informoval o tom, jak velké jsou dluhy nájemníků u městských částí – celkem dosahují stovek milionů korun.

Dluhy jsou i u města. Na nájemném bytového fondu dluží k 31. prosinci loňského roku 2543 nájemců, k 31. březnu letošního roku dluží 2302 nájemců. Celková dlužná částka k 31. březnu činí 192 943 846 korun, k témuž datu je vedeno 2164 exekucí.

Podle informací Pražského patriota se stává i to, že obyvatelé hlavního města či městských částí, kteří ve městě ztratí bydlení, jsou nuceni se přesunout na sever Čech – do sociálně vyloučených lokalit, kde bují nekalé podnikání se sociálním bydlením, na kterém vydělávají majitelé různých ubytoven. Z bídy bohatnou i lichváři.

Garsonka na severu Čech i za devět tisíc 

Starosta Vansdorfu Martin Louka sice nemá přesná data, ale podle jeho slov se stává, že pražští starousedlíci odejdou, protože v příslušné lokalitě nemohou žít a zároveň nemohou prodat své byty, které jsou buď obecní či v podstatě neprodejné.

„V takovém případě si je ale koupí podnikatelé v oblasti sociálního bydlení,“ řekl. Lidé pak občas putují i do vyloučených lokalit, které jsou především na severu Čech.

„V oblasti sociálního bydlení dochází k nepříliš serioznímu podnikání. Majitelé bytů či domů tam přivádí tyto lidi, kteří jsou závislí na dávkách. Většina sociálních dávek včetně doplatku na bydlení pak jde na nájem, případně služby,“ uvedl starosta.

Chybí podle jeho slov cenová mapa, takže například tam, kde město pronajímá garsoniéru za 35 korun na metr čtvereční, podnikatelé s lidským neštěstím ji pronajímají za 144 korun na metr čtvereční, k tomu si vyúčtovávají služby. „Takže malá garsoniéra může přijít třeba i na devět tisíc korun. Jdou na to dávky od státu,“ dodal.

-Anna Skálová | Více na PražskýPatriot.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články