Obchodům loni klesly tržby o 4,3 procenta

15. 2. 2010 – 10:59 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obchodům loni klesly tržby o 4,3 procenta
Obchodům loni klesly tržby, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Tržby obchodníků v maloobchodě loni meziročně klesly o 4,3 procenta. Ani v jednom měsíci nedosáhly úrovně předchozího roku. Na celkový vývoj měl největší vliv pokles prodeje a oprav motorových vozidel. Oznámil dnes Český statistický úřad.

Meziměsíčně se však tržby obchodníků reálně zvýšily o 0,9 procenta.

Neočištěné tržby klesly nejvíce v motoristické segmentu a to meziročně o 11 procent, v tom za prodej motorových vozidel o 12,1 procenta a za opravy o 5,4 procent.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, se však sezónně očištěné tržby zvýšily meziměsíčně reálně o 1,8 a meziročně stagnovaly.

Sezonně neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,3 procenta, v tom za potraviny se zvýšily o tři procenta a pohonné hmoty o 2,3 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží stagnovaly po osmi měsících meziročního poklesu.

 

<%Anketa13%>

 

K meziročnímu růstu tržeb výrazně přispěly prodejny smíšeného zboží s převahou potravin a prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. "První díky svému významnému podílu na celkových tržbách, přičemž růst jejich tržeb dosáhl jen 3,7 procenta, druhý typ prodejen bodoval jen vlivem nejrychlejšího růstu (o 20,8 procenta), neboť podíl na maloobchodě celkem je zatím nevýrazný," uvedl ČSÚ.

Lépe než v prosinci 2008 si vedli také prodejci textilu a obuvi, jimž tržby rostly o 7,3 procenta, vyšší byly také obraty za počítačové a komunikační zařízení a výrobky pro kulturu a rekreaci. Naopak pokles podle statistiků zaznamenal specializovaný maloobchod s výrobky pro domácnost s potravinami a farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 98,8 procenta. Nejvíce klesly ceny počítačových a komunikačních zařízení, a to o 8,5 procenta, dále také použitého zboží a zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem se v prosinci sezonně očištěné tržby v maloobchodě zemích sedmadvacítky snížily meziměsíčně reálně o 0,1 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny klesly o procento. Nejvíce se tržby snížily v Lotyšsku (o 30,2 procenta), v Litvě (o 27,2 procenta) a v Estonsku (o 16,4 procenta). Naopak nejrychleji rostly v Polsku (o 4,6 procenta), ve Švédsku (o 3,1 procenta) a v Rakousku (o 2,7 procenta).

Kam dál?
- Český průmysl se loni propadl o 13,4%
- Evropská unie se dostává z recese a hospodářství opět roste
- Tento rok naše ekonomika poroste, s ní i statní dluh
- V Česku vydělává méně než polovina obyvatel

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články