Obézní řidiči při nehodách častěji zemřou

22. 1. 2013 – 23:27 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obézní řidiči při nehodách častěji zemřou
Odborníci se domnívají, že problém je u konstrukce vozů. Ty jsou zhotovené pro normální lidi, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řidiči s nadváhou či obézní lidé se stávají oběťmi dopravních nehod podstatně častěji než lidé s normální váhou. K tomuto závěru dospěli vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley a ze Západovirginské univerzity, napsal v úterý server Krone.at.

Z analýzy vyplývá, že riziko úmrtí u řidičů, kteří mají nadváhu, je o 21 procent vyšší než u řidičů s normální váhou. Pro řidiče s obezitou druhého stupně je toto riziko o 51 procent vyšší a při extrémní obezitě je dokonce o 80 procent vyšší.

Autoři studie Thomas Rice a Motao Zhu prošli v letech 1996 až 2008 více než 57 tisíc nehod. Zaměřili se na havárie osobních vozů podobné velikosti a vybavení, při nichž zahynul řidič alespoň jednoho z nich.

Odborníci se domnívají, že problém je u konstrukce vozů. Ty jsou zhotovené pro "normální lidi" a nejsou přizpůsobené extrémům. Například bezpečnostní pásy fungují špatně v případě závažné nadváhy. Analýzy tvrdí, že v případě simulace kolize se ukázalo, že bezpečnostní pásy fungují hůře, pokud jde o udržení obézních osob v sedadle, a to kvůli "nadměrné měkké tkáni" v oblasti břicha.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články