Objektivním ukazatelem úvěru je RPSN

25. 11. 2008 – 8:22 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Objektivním ukazatelem úvěru je RPSN
Objektivním ukazatelem úvěru je RPSN | zdroj: NašePeníze.cz

Zejména v předvánočním období se na trhu objevuje větší množství nabídek na získání půjčky. Jedná se o jeden z nejběžnějších způsobů, jak se rychle a jednoduše dostat k potřebným financím pro koupi dárků sobě a svým blízkým. Důležité však je, abyste si vybrali ten správný úvěr.

Nejlépe ten, který bude přesně vyhovovat Vašim potřebám. Nedejte však na první lákavou nabídku a žádejte od dané instituce detailní informace o poskytované půjčce.

Výhodnost půjčky od jednotlivých poskytovatelů porovnejte především pomocí RPSN. Je to jeden z ukazatelů, prostřednictvím kterého zjistíte přesnou výši úvěru, úroků a dalších nákladů. Je však nutné poměřovat ukazatele při stejné době splácení, počtu splátek a stejných podmínkách smlouvy.

Právě sazba RPSN umožňuje objektivně porovnat spotřebitelské úvěry mezi jednotlivými poskytovateli spotřebitelských úvěrů, protože tato sazba zahrnuje veškeré náklady spojené s vyřízením, čerpáním, správou či pojištění proti neschopnosti splácet.

RPSN je vlastně roční procentní sazba nákladů, která vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky. Na trhu se objevuje skutečně mnoho produktů na rychlé získání hotovosti, ale až ve 20 % reklama RPSN nezmiňuje. Ze zákona o spotřebitelském úvěru č. 321/2001 Sb. vyplývá povinnost finanční instituce informovat o této výši spotřebitele.

Také dobře zvažte, zda výše RPSN je pro Vás přijatelná, protože platí: „Přečíst smlouvu musíš, podepsat můžeš“. Smlouvu, kterou od příslušného poskytovatele půjček obdržíte, pečlivě pročtěte a přesvědčte se o tom, zda rozumíte sebemenším detailům. Právě ty mohou ve finále navýšit sazbu RPSN až o několik procentních bodů. Ideální produkt tedy poznáte podle toho, že se vyznačuje výhodnou úrokovou mírou a sazbou RPSN , snadnou dostupností, optimální délkou splácení a nízkými poplatky spojenými se zřízením a užíváním.

V dnešní době je na českém internetu již dostatek serverů, na kterých můžete vyhledat a zároveň porovnat nabídku finančních institucí a mezi nimi vybrat tu pravou půjčku, která vyhovuje právě Vašim požadavkům. Konečné rozhodnutí učiníte jen Vy sami, zajímejte se proto o všechny potřebné náležitosti Vašeho úvěru.

 

Martin Malý, CETELEM

Čtěte také: RPSN - co je RPSN?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články