Obnovitelné zdroje energie budou ziskové

5. 2. 2009 – 4:22 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Obnovitelné zdroje energie budou ziskové
Foto: Větrná elektrárna, MS | zdroj: NašePeníze.cz

Globální energetický mix je ve svém stávajícím složení (80 % fosilních paliv) neudržitelný; alternativní formy energie by mohly odstranit většinu slabých stránek současného energetického systému. Které akciové tituly stojí za pozornost?

Erste Group publikovala svůj výhled v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů energie. Podle analytiků bude získávat tato oblast energetiky na stále větším významu. Postupem času by podle jejich odhadů mohly tvořit obnovitelné zdroje většinu energetických zdrojů a akcie firem působící v oboru představují zajímavou investici. Mohou však obnovitelné zdroje energie jako je slunce, vítr a vodní energie opravdu pokrýt veškerou globální energetickou potřebu?

Gerald Walek, analytik akciových trhů v Erste Group, je přesvědčen, že odpovědí je jednoznačně: „Ano. Dosud nám chyběly patřičné technologie k hospodárnému využití tohoto potenciálu, domníváme se však, že různé hospodářské a politické úvahy vývoj obnovitelných energií v budoucnu podpoří:1) nahrazení importovaných fosilních paliv obnovitelnou energií dá vzniknout novým pracovním místům; 2) nedávný konflikt ohledně plynu mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropskou unií opět politikům připomněl význam energeticko hospodářské nezávislosti; 3) nárůst výdajů na výzkum a vývoj povede k poklesu nákladů na obnovitelné zdroje energie. Dojde tak ke zvýšení tržních podílů, což následně umožní další výdaje na výzkum,“ prohlásil Walek.

Následují investiční doporučení Erste Group pro jednotlivé společnosti:

·        Agrana vybudovala v Rakousku prostřednictvím investic v celkové výši 125 mil. EUR první průmyslové zařízení na výrobu bioetanolu s kapacitou až do 240,000 m³ ročně. Výnosy z prodeje bioetanolu by měly v tomto roce dosáhnout přinejmenším 100 mil. EUR. Držet.

·         Doporučení „koupit“ pro Andritz . Andritz je hlavním dodavatelem (celosvětově na 2. místě) hydroenergetických technologií. Díky vysokému počtu objednávek (4,5 mld. EUR) a rostoucímu odbytu v oblasti alternativní energie (odhadem okolo 50 % pro rok 2009) se domníváme, že by Andritz měl současné bouřlivé počasí přečkat bez úhony. Koupit.

·         Doporučení „držet“ pro A-TEC . Díky oblasti pro investiční výstavbu má A-TEC zajímavé postavení na trhu pro náhradní paliva. Kromě toho dodává oddělení pro výrobu obráběcích strojů speciální zařízení pro větrné turbíny.

·         Doporučení „kupovat“ pro ČEZ . Navzdory klesající ceně povolenek na emise CO2, zvažuje ČEZ v současné době rovněž alternativu vstupu do segmentu obnovitelné energie; podíl větrné energie by mohl v produktovém portfoliu dosáhnout hodnoty okolo 3 %. S ohledem na skutečnost, že ČEZ již prodala 75 % ze své instalované kapacity pro rok 2009, bude negativní dopad současné situace viditelný až v roce 2010, jelikož uzavírání a prodej kontraktů bude probíhat především v průběhu tohoto roku.

·         EVN provozuje v současné době 68 vodních elektráren, 63 větrných turbín a 44 zařízení na biomasu. Kromě toho společnost kompletně zrenovuje 11 menších vodních elektráren v Makedonii a také v současné době monitoruje stávající potenciál ohledně projektů zaměřených na větrnou energii fotovoltaik v zemích jihovýchodní Evropy. V roce 2009 EVN očekává, že podíl obnovitelné energie na veškeré produkci dosáhne v roce 2010 celých 30%. Koupit.

·         Potvrzujeme doporučení „držet“ pro PannErgy , která se úspěšně angažovala ve dvou projektech dálkového vytápění a s třiceti  městy již uzavřela smlouvy ohledně spolupráce v oblasti  využití geotermální energie.

·           Polish Energy Partners (PEP) je společnost specializující se na vývoj, implementaci a řízení projektů v oblasti elektřiny a tepelné energie. V tomto segmentu ekologické energie vyvíjí společnost projekty větrných parků pro prodej v první fázi jejich vývoje. Navíc vyrábí také hotové větrné farmy, které produkují elektrický proud za účelem prodeje.

·         Nová cílová cena ve výši 43,0 EUR a doporučení „koupit“ pro Verbund . Míra růstu konečné hodnoty byla zredukována na 2,0 % (z 2,5 %). V této míře růstu by nicméně měl být zohledněn enormní investiční program koncernu (6,7 mld. EUR do roku 2015), který se ve výsledcích plně projeví po roce 2015.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články