Od ledna musíte mít k domu energetický štítek! Seznam odborníků, kteří ho smějí vydat

13. 1. 2013 – 15:38 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od ledna musíte mít k domu energetický štítek! Seznam odborníků, kteří ho smějí vydat
Energetický štítek je v podstatě certifikát pro danou budovu, daný dům, který vám podává základní informace o tom, kolik, kde a jakou formu energie spotřebováváte a jaké jsou parametry té budovy z pohledu energetického. Foto:SXC, text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Už teď existuje povinnost, že nové budovy musí mít svůj "energetický štítek", tedy certifikát o své energetické náročnosti. Postupně se tato povinnost bude týkat prakticky každého v zemi, kdo má střechu nad hlavou, tedy i vás. Přinášíme rozhovor s ředitelem odboru elektroenergetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu Ladislavem Havlem.

Vysvětluje problematiku "štítků", jejich efekt pro majitele nemovitosti i případného kupce. V závěru textu pak najdete seznam energetických expertů, kteří vám ve vašem kraji mohou certifikaci domu či bytu provést...

Co je vlastně energetický štítek?

Energetický štítek je v podstatě certifikát pro danou budovu, daný dům, který vám podává základní informace o tom, kolik, kde a jakou formu energie spotřebováváte a jaké jsou parametry té budovy z pohledu energetického. Nic to neříká přímo o ceně té nemovitosti, ale hovoří to pouze o energetické náročnosti. To už vyplývá z názvu toho štítku, protože správný název je "Průkaz energetické náročnosti budovy“.

TIP: Dům si můžete opravit za státní peníze, dostanete nejlevnější úvěr

Ono to trochu svádí k tomu štítku, protože v zákoně jsou hned dalším paragrafem energetické štítky a i na tu grafickou podobu jsou lidé zvyklí třeba u štítků elektrospotřebičů. Tohle je komplexní informace o energetické náročnosti budovy – kolik energie spotřebováváte ve skutečnosti, přepočteno na nějaké univerzální jednotky – vytápění, klimatizaci, větrání, přípravu teplé vody atd.

Je to tedy certifikát i štítek k vylepení?

Povinnost vystavit nebo zveřejnit ten štítek mají pouze orgány veřejné moci. Takže na těchto budovách, ať vně nebo uvnitř, by měl být viditelně vystaven tenhle energetický štítek. Jinak má ale ten vlastní průkaz svoji písemnou část, která je rozsáhlejší a důležitější. Říká vám, jaký je to dům, zda rodinný, administrativní, bytový, budova pro zdravotnictví atd. Ten průkaz vám také sděluje základní charakteristiky toho domu, ať jsou to stavební prvky a konstrukce, vytápění a druh paliva, využití obnovitelných zdrojů, technické systémy, chlazení… Je toho celkem asi dvanáct stránek údajů, které tak o nemovitosti ta písemná část energetického průkazu prozrazuje. To všechno sestavuje certifikovaný energetický expert.

Jak se ta energetická náročnost domu měří a sestavuje? Jen takhle papírově nebo třeba i nějakým měřením, termokamerou…?

Ten průkaz je založen na tom, že se používá výpočtová metoda. To je srovnání s jakýmsi referenčním domem dané kategorie, který je užíván nějakým standardním způsobem. Takže jde především o výpočet. V určitých případech, které definuje zákon 406/2000 Sb., je součástí toho průkazu i energetický posudek. Tam už je možné, že dojde třeba i na to měření termokamerou.

Kolik to bude majitele budov stát?

Jestliže to bude rodinný dům, tak počítáme tak asi pět šest tisíc korun. V případě bytového domu, nějakého paneláku, to bude řádově více. Tam to bude jistě stát desetittisíce, ale při rozpočítání na jednotlivé majitele bytů nebo nájemníky to samozřejmě bude méně než u rodinného domu.

Ono jde také o to, že ten průkaz by se neměl nechat zpracovat a ležet, ale vlastníci nemovitostí by ho měli využít k tomu, aby sami realizovali nějaká opatření. Třeba zateplení nebo efektivnější způsob vytápění.

Pokud se někdo chystá prodat nebo pronajmout byt a nemá k dispozici ten štítek, resp. energetický průkaz, je v případě bytů možnost nahradit ho vyúčtováním za elektřinu, plyn a teplo za poslední tři roky.

Budou mít ty štítky nějaký efekt pro majitele?

Já myslím, že pokud majitelé opravdu budou ten průkaz číst, najdou tam možnosdti, jak ušetřit energii a tedy i peníze. Dá se navíc předpokládat, že by ten štítek mohl zahýbat trochu s cenami nemovistostí. Kupec si bude moci vybrat mezi domem, který je energeticky náročný a tím, který je méně energeticky náročný. Realitní agenti sice tvrdí, že to tak není nebo nebude, ale já si myslím, že ano. U ledniček jsme si na to zvykli a každý hledá tu energeticky nejúspornější.

Kdo bude ty posudky sestavovat?

To ujsou soukromníci, energetičtí experti, kteří k tomu mají oprávnění od ministerstva průmyslu a obchodu. Oni musí projít nějakým vzdělávacím procesem a pak poměrně náročnou písemnou a ústní zkouškou. Teprve pak se stanou energetickými experty a jsou zapsáni do seznamu, který vede ministerstvo průmyslu a obchodu. Ke včerejšímu dni tam bylo 1130 expertů a z toho jich 1118 jich může zpracovávat průkaz energetické náročnosti budovy.

SEZNAM ENERGETICKÝCH EXPERTŮ:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články