Od ledna vám policie bude moci nařídit návštěvu STK

5. 11. 2014 – 1:01 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od ledna vám policie bude moci nařídit návštěvu STK
Po novém roce se vám může stát, že při běžné silniční kontrole přijdete i o technické osvědčení svého vozu. Minimálně tedy alespoň dočasně. A za jaké přestupky? Například za nefunkční potkávací nebo brzdová světla, nebo sjeté pneumatiky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Po novém roce se vám může stát, že při běžné silniční kontrole přijdete i o technické osvědčení svého vozu. Minimálně tedy alespoň dočasně. A za jaké přestupky? Například za nefunkční potkávací nebo brzdová světla, nebo sjeté pneumatiky.

Pneuservisy mají v těchto dnech napilno, řidiči totiž houfně přezouvají na zimní pneumatiky. Mnoho z nich ale, i přes upozorňování pracovníků servisu, si nechá dát na svá auta sjeté pneumatiky. Od ledna se vám to ale může pořádně vymstít. Policisté vám totiž při kontrole mohou nařídit STK, kterou musíte absolvovat do měsíce. Tyto změny se ale netýkají jen pneumatik.

"Bude-li zjištěna vážná závada, potom příslušná obec vyznačí zkrácení technické prohlídky na 30 dnů. Bude-li zjištěna nebezpečná závada, v takovém případě pozbývá způsobilost dnem kontroly," uvedl šéf dopravní policie Tomáš Lerch pro Český rozhlas.

A za jaké závady můžete mít problémy?

Vážné závady:

Ovlivňují provozní vlastnosti automobilu či dalších účastníků silničního provozu, jde například o:

- prasklé přední sklo (prasklina větší než 2 centimetry v řidičově výhledu),

- úniky oleje,

- závady na elektroinstalaci.

K těmto závadám policisté vypracují protokol, který následně dostane příslušná obec, následně v registru zkrátí technickou prohlídku na 30 dní.

Nebezpečné závady:

Ohrožují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a jde například o tyto závady:

- sjeté pneumatiky (pod 1,6 mm hloubky vzorku),

- nesvítící potkávací světla,

- nesvítící brzdová světla.

V těchto případech platnost technické kontroly končí okamžitě, tedy dnem kontroly vozidla policejní hlídkou.

Když řidič nařízenou technickou neabsolvuje, hrozí mu při další kontrole obrovská několikatisícová pokuta.

Kromě těchto změn, které začnou platit od 1. ledna 2015, už ministerstvo dopravy připravilo novelu silničního zákona. Ta dokonce počítá s tím, že by policisté mohli při kontrole zabavit tzv. malý techničák. Jednalo by se například o příliš sjeté pneumatiky, poškozený výfuk, závady na motoru nebo vytékající kapaliny.

Malý techničák by mohli zabavit i při nehodě, kdy bude auto vážně poškozenou. Aby majitel vozu ho po opravě znovu dostal, musel by na technickou kontrolu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články