Od října 2008 je v Česku velmi prudký vzestup pohledávek

9. 2. 2009 – 3:14 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od října 2008 je v Česku velmi prudký vzestup pohledávek
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Od října 2008 je v ČR velmi prudký vzestup předaných pohledávek k vymáhání oproti původním hodnotám až o 400%. Poměr mezi tím, zda dluží soukromá osoba či podnikatel, je cca 3 ku 1, tento poměr se však ani nyní rapidně nezměnil. Finanční krizi tedy prožívají oba tyto tábory společnosti současně.

Drastický vzestup je u nejnižších příjmové vrstvy obyvatelstva, kde není prakticky žádná šance se oddlužit. \"Nově přijatý insolvenční zákon je této skupině k ničemu.\"  říká Aleš Slabý, ze společnosti Deredes, která se zabývá vymáháním pohledávek. Tito lidé podleSlabého nemají prostředky, aby zaplatili žádost na oddlužení, nebo advokáta, který by jim se sepsáním žádostí poradil. Insolvenční řízení je pak veřejnosti nesrozumitelné, všechny žádosti je vždy nutné mít bezchybné, jinak je soudy odmítají.

- Ministr financí varuje před zadlužováním
- Máte nějaké dluhy nebo dluží někdo Vám? Insolvenční zákon si zaslouží Vaši pozornost
-
Insolvenční zákon: nové možnosti řešení finančních problémů


\"Varujeme před vytloukání klínů klínem a dalšímu zadlužování na splátky dluhů. Toto jednání pak vede do finanční pasti, ze které se není snadné dostat zpět. Pokud jsou dlužníci hnáni k úhradě svých pohledávek a potřebují poradit, doporučujeme využít např. internetových občanských poraden (www.nedluzim.cz , www.pomocsdluhy.cz), kde jim odborníci či právníci poskytnou radu zdarma.\" Doplňuje Slabý.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články