Od roku 2015 budou recepty od lékaře povinně elektronické

20. 2. 2013 – 14:10 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od roku 2015 budou recepty od lékaře povinně elektronické
Všichni poskytovatelé zdravotní péče budou muset být připojení na internet, náklady podle poslance vyjdou na stovky korun měsíčně, stát ale podle něj může ušetřit až miliardu korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Věci veřejné v úterý podpořily sněmovní verzi zákona o léčivech, která zavádí od roku 2015 povinné využívání elektronických receptů. Bez opoziční strany by vláda neměla potřebných 101 hlasů, nakonec ale sedm poslanců VV dodalo potřebné hlasy, pro bylo 102 zákonodárců.

Zákon vrátil do Poslanecké sněmovny Senát, koalice k jeho přehlasování potřebovala nadpoloviční většinu všech poslanců.

Návrh na povinné elektronické recepty přidal do zákona poslanecký zdravotnický výbor, opoziční poslankyně Soňa Marková (KSČM) si ale stěžovala, že výbor následně změny vůbec neprojednal. "Povinná preskripce se dostala do návrhu bez širší diskuse. Návrh byl načten bez jakéhokoliv předevšího projednávání a bez posouzení širších důsledků," podotknula za horní komoru parlamentu senátorka Alena Dernerová (nestr. za Severočechy).

Senátu se novela nelíbila z více důvodů, například podle něj návrh nepomůže v diagnostice možných vedlejších efektů při předepsání více léků, protože podle stávající legislativy může pomocí elektronických receptů pouze lékař zjistit, zda byl lék vyzvednutý a pojišťovna pak může medikament proplatit. Negovala tak slova předsedy poslaneckého zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS), podle kterého budou pacienti lépe chráněni před možností nežádoucích účinků léků, které jim mohl lékař předepsat bez znalosti toho, že pacient bere již léky od jiného doktora. V současnosti podle Šťastného stačí napsat všechna nutná data na pivní tácek, či na papírový ubrousek, a ten dále jako předpis použít. Elektronický předpis by tedy měl pomoci i v boji proti zneužívání receptů.

Internet povinně pro všechny

Všichni poskytovatelé zdravotní péče budou muset být připojení na internet, náklady podle poslance vyjdou na stovky korun měsíčně, stát ale podle něj může ušetřit až miliardu korun. Navíc je podle něj možné pomocí ušetřených peněz zvýšit úhrady. "Peníze se neztratí, zůstanou ve zdravotních pojišťovnách a budou se moci přerozdělit zpátky nejen ve prospěch pacientů, ale i poskytovatelů zdravotnické péče," uzavřel Šťastný.

Novela nyní zamíří na podpis k prezidentovi.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články