Odboráři spočítali o kolik vám klesne příjem díky škrtům

2. 3. 2012 – 13:03 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odboráři spočítali o kolik vám klesne příjem díky škrtům
Odbory: Neuváženými škrty se sníží reálné příjmy obyvatel o 10 procent, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odboráři varují před dalším zvyšováním DPH a rozpočtovými škrty, které plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Změny budou znamenat 10procentní zvýšení spotřebitelských cen oproti roku 2011, řekl v pátek Martin Fassmann, ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

"Zvýšení DPH neznamená nic jiného než 10procentní zvýšení spotřebitelských cen a další zvýšení cen u energií," uvedl Fassmann s tím, že se u důchodců sníží reálné příjmy až o 13 procent, protože mají jinak nastavený spotřební koš.

Vláda podle něj stojí před trojím nebezpečím, jež ohrožují státní finance. Jedním je důchodová reforma, která zvyšuje státní deficit, dalším je hospodářská stagnace v Evropě a posledním je snižování rozpočtových schodků.

Ve svých propočtech podle něj ministr Kalousek ale nezapočítává dopady důchodové reformy, může tak podle Fassmanna vzniknout skrytý schodek. "Všechna ta opatření, která jsou dnes na stole, směřují k destrukci veřejných financí," dodal předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Kalousek podle něj počítá s propuštěním 24 tisíc státních zaměstnanců v roce 2014, z toho 17 tisíc pracovníků ze školství a 3,5 tisíce policistů. Tím podle Fassmanna dále vzroste nezaměstnanost a sníží se poptávka.

Odbory jsou proti dalšímu zvyšování DPH. "Co bude dál, prodáme školy?" zeptal se Zavadil.

Ministr financí dále podporuje propouštění v kontrolních mechanismech, například v České obchodní inspekci nebo v hygienické inspekci. Podle Fassmanna by se naopak tyto sektory měly posilovat, stát by měl udělat audit veřejných financí a teprve tehdy se začít rozhodovat o dalších krocích.

Odložením důchodové reformy by se podle odborů jeden z požárů uhasil, dále by měl stát stabilizovat schodek veřejných rozpočtů na úrovni přibližně 120 miliard korun.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí každoročně. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23,6 miliardy korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc oproti schváleným výhledům.

Materiál, který předložil ministr Kalousek na pondělní poradu ekonomických ministrů, se má stát terčem politické diskuse, ministerstvo u jednotlivých kroků doufá v konsenzus mezi politickými stranami.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články