Odborníci: Nákup nemovitosti se teď vyplatí

2. 6. 2010 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odborníci: Nákup nemovitosti se teď vyplatí
Objem investic do nemovitostí celosvětově vzroste v roce 2010 o pět procent, v Evropě se očekává čtyřprocentní růst, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poradenská firma v oblasti realit DTZ tvrdí, že nyní nastává správný čas pro nákup nemovitostí. Podle její v úterý zveřejněné analýzy očekávaný výnos převyšuje míru rizika, což platí i pro český trh.

Společnost ve své analýze Money into Property očekává, že objem investovaného kapitálu do nemovitostí celosvětově vzroste v roce 2010 o pět procent na 11,4 bilionu dolarů (zhruba 236,2 bilionu korun), zatímco v Evropě se očekává čtyřprocentní růst. DTZ identifikuje na 87 procentech trhů v Evropě cenovou hladinu na úrovni "fair value" nebo pod ní a až 90 procent celosvětových trhů je klasifikováno jako nákupní příležitost. Londýn, Paříž, Brusel i Moskva nabízejí atraktivní příležitosti k nákupu v administrativním sektoru. DTZ očekává, že se Čína do konce roku 2011 stane druhým největším trhem realit na světě a předběhne Velkou Británii i Japonsko.

Růst společnost očekává také v Česku. "V České republice meziroční pokles objemu investic do nemovitostí činil v minulém roce 58 procent, DTZ ale zaznamenalo zlepšení již v posledním čtvrtletí roku a to trend pokračoval i v prvním čtvrtletí roku 2010," prohlásila analytička pražské kanceláře DTZ Lenka Hartmanová. Česká republika je ve zprávě klasifikována jako trh nabízející cenu na úrovni "fair value" v sektoru kanceláří a skladových nemovitostí, kdy investoři mohou očekávat adekvátní návratnost s ohledem na rizika. Český trh s obchodními centry a nákupními parky je hodnocen jako trh nabízející ceny pod úrovní "fair value", což znamená velmi atraktivní výnosy v porovnání s jinými evropskými trhy s prvotřídními nákupními centry. Investoři zde mohou očekávat míru návratnosti přesahující riziko.

Z poslední analýzy Money into Property vyplývá jasné doporučení investorům, aby se drželi strategie aktivních nákupů. Evropské trhy totiž nabízejí pro následující dva roky výjimečné investiční příležitosti. V Evropě se 87 procent trhu nachází na úrovni "fair value" nebo pod ní, což představuje o 20 procent větší podíl než před rokem. "Na základě našich prognóz nyní nastal čas k nákupu v Evropě, zejména v Belgii, Francii a Německu. Nejpřitažlivějším sektorem je maloobchod se širokou škálou trhů, které nabízejí příležitosti, včetně některých zemí Střední a Východní Evropy," poradil vedoucí výzkumu pro kontinentální Evropu a Střední Východ společnosti DTZ Magali Marton.

Výzkum společnosti DTZ identifikuje 151 ze 172 trhů, tedy 90 procent trhů na celém světě, které v roce 2010 nabízejí "fair value". To kontrastuje s loňským rokem, kdy byl na úrovni "fair value" pouze jeden mezinárodní trh, a to londýnský. "Fair value" se rozumí odhadovaná hodnota nemovitosti zohledňující bezrizikovou míru z investice navýšenou o prémii za dodatečné riziko spojené s držením nemovitosti v dané zemi. Pokud jsou skutečné ceny nemovitosti pod úrovní "fair value" dané země, doporučuje se nakupovat, pokud jsou ceny nad úrovní "fair value", doporučuje se prodávat.

-Mediafax

Kam dál?

- Chcete nemovitost v zahraničí? S českou hypotékou nepočítejte

- Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

- Pět důvodů, proč ceny nemovitostí jen tak neporostou

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články