Odborníci: Ovlivní zásah ČNB do kurzu koruny i ceny bytů?

19. 11. 2013 – 21:37 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odborníci: Ovlivní zásah ČNB do kurzu koruny i ceny bytů?
Zásahem do kurzu koruny se také pravděpodobně zvýší inflace, tudíž vzrostou i úroky z hypotečních úvěrů. Vyšší úrokové sazby tedy nepřímo zvýší ceny nemovitostí, které nebudou spadat pod zahraniční developery. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Intervence České národní banky, kterou vyhlásila začátkem listopadu, bude mít pravděpodobně vliv na trh s nemovitostmi. Někteří odborníci se domnívají, že se toho moc v oblasti cen nemovitostí nezmění, jiní předpovídají, že ceny developerský projektů budou vyšší.

Již v polovině roku bylo podle tempa prodejů velmi pravděpodobné, že zatím nejlepší pokrizový výsledek z roku 2012 bude letos znovu překonán. Předpokládali jsme ale, že se v letošním roce prodá zhruba 4700 nových bytů, tedy meziročně o 17 % více. Po zásahu ČNB do kurzu koruny však mohou být developerské prodeje mnohem vyšší,“ domnívá se Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Zásahem do kurzu koruny se také pravděpodobně zvýší inflace, tudíž vzrostou i úroky z hypotečních úvěrů. Vyšší úrokové sazby tedy nepřímo zvýší ceny nemovitostí, které nebudou spadat pod zahraniční developery.

Realitnímu trhu tedy může do konce roku pomoci rozvaha kupujících, kdy si vezmou hypotéku. Jestli teď za výhodných podmínek a s relativně nízkými cenami bytů, anebo budou riskovat, že se příští rok všechno rychle změní.

Očekávám, že nárůst hypotéčních úroků přijde nejdříve počátkem příštího roku, což nepřímo zvedne i ceny bytů. Otázkou je, kolik zájemců a potenciálních kupujících si tento fakt uvědomuje a bude chtít koupit ještě za výhodnějších podmínek. Podle mého názoru to znamená sjednat si hypotéční úvěry ještě do konce letošního roku,“ zdůrazňuje Evžen Korec.

Realitní trh intervence neovlivní

Naopak žádný významný vliv na realitní trh neočekává Martin Jurek, analytik společnosti Fincentrum. „Lidé se nebudou chtít předzásobit nemovitostmi tak, jako to udělali například při změně DPH, kdy byla očekávaná změna lépe předvídatelná. Mnohem důležitějším vlivem na trh s nemovitostmi je ekonomická nálada domácností, která ovlivňuje jejich ochotu řešit takto významné investice, a situace na poli hypoték. Efekt intervence ČNB tedy bude v této oblasti minimální,“ řekl Jurek.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články