Odbory: ČD Cargo příští rok propustí až čtyři tisíce lidí

10. 12. 2012 – 16:12 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odbory: ČD Cargo příští rok propustí až čtyři tisíce lidí
Spolu s chystaným propouštěním a snižováním počtu vagonů se dá rovněž očekávat pokles počtu hnacích vozidel, tedy lokomotiv. Foto: ČD Cargo | zdroj: NašePeníze.cz

Až čtyři tisíce zaměstnanců přijde v příštím roce o práci ve státním dopravním podniku ČD Cargo. Mediafaxu to v pondělí sdělil předseda Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromír Dušek s tím, že pokud nyní představitelé společnosti hovoří o 2500 výpovědích, je to jen první chystaný krok.

"Zároveň by ČD Cargo mělo podle dostupných informací prodat k sešrotování více než pět tisíc vagonů. Já o tom sice vážně pochybuji, ale toto číslo již několikrát zaznělo a existuje. V minulosti se však o tomto kroku hovořilo opakovaně a nikdy se sešrotování nedocílilo," uvedl předseda Dušek. Panuje obava z toho, aby nebyly vagony použity na provozování nákladní dopravy konkurencí.

Spolu s chystaným propouštěním a snižováním počtu vagonů se dá rovněž očekávat pokles počtu hnacích vozidel, tedy lokomotiv. "Přesto nyní nemohu potvrdit přesný počet strojů, kterých by se to mělo týkat," doplnil šéf odborářů.

Za současnou špatnou kondicí ČD Cargo stojí především neodborný management firmy dosazený do jejího vedení politickými strukturami. "To samé se bohužel týká i mateřské společnosti ČD Cargo, tedy Českých drah. Celý vývoj nakonec stát připraví o desítky miliard v majetku nebo v nákladech na nezaměstnané. Přitom v minulosti nákladní doprava vykazovala každoroční zisky v objemu dvou až tří miliard korun, které bylo možné využít na financování ztrátové osobní přepravy," připomněl Dušek.

V personální oblasti na nejvyšších postech podle něho stát naprosto selhal, čímž přivodil zkázu ČD Carga.

ČD Cargo patří s ročním objemem přepravy zboží přibližně 86 milionů tun mezi pět největších železničních dopravců v EU, který poskytuje služby zákazníkům na přibližně 1100 místech České republiky a prostřednictvím dceřiných společností i po celé Evropě. K zajištění provozu nákladních vlaků má ČD Cargo k dispozici více než 900 lokomotiv a 25 tisíc vozů různých druhů a řad.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články