Odbory: Peníze z daní u cigaret a alkoholu by měly jít na pomoc nemocným

17. 8. 2011 – 17:05 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odbory: Peníze z daní u cigaret a alkoholu by měly jít na pomoc nemocným
Odbory požadují navýšení platů pracovníků ve zdravotnictví pro příští rok o deset procent, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zvýšení platu o deset procent pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách, takový je požadavek Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. O zvýšení platů nyní chtějí odboráři jednat s vládou, prohlásila ve středu předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

"Nebudeme vyzývat členy k účasti na demonstracích a akcích, ale chceme s vládou o navýšení platů vyjednávat," řekla Žitníková. Té se nelíbí, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ý slíbil nárůst platu lékařů, ale zatím nenavrhl zvýšit platy i ostatním zaměstnancům v nemocnicích.

"Budeme požadovat navýšení platů pracovníků ve zdravotnictví pro příští rok o deset procent. To je částka, pod kterou se nedá jít," sdělila.

Odborový svaz se obává, že ministerstvo zdravotnictví bude mít problém dodržet memorandum, které po akci "Děkujeme, odcházíme" s lékaři podepsalo.

Vyšší plat by měli dostat i sociální pracovníci, jsou přesvědčeni odboráři. "Opakovaně jsme dostávali ústní přísliby od pana ministra práce i od pana premiéra, že je nutné se zaměstnanci v sociálních službách něco dělat. Není možné, aby byli lidé, kteří se starají o seniory, takhle finančně podhodnocováni," prohlásila Žitníková. Upozornila, že průměrný plat pracovníků v sociálních službách je o čtyři tisíce nižší než v národním hospodářství.

Reforma ministerstva zdravotnictví podle odborů problémy vůbec neřeší. "Já si neumím představit, že by se reformou našlo několik desítek miliard korun. Navrhujeme zvýšení solidarity v systému, nikoliv zázračné kroky," řekla Žitníková.

Peníze vybrané na daních z cigaret a alkoholu by podle odborářů měly směrovat na pomoc nemocným.

Odboráři kritizují také záměr ministerstva zdravotnictví restrukturalizovat zdravotní ústavu. Ministerstvo podle jejich slov navrhuje sloučit všechny činnosti dosavadních čtrnácti zdravotních ústavů pod dva spřátelené subjekty – Zdravotní ústav Praha a Zdravotní ústav Ostrava. To podle odborářů ohrozí dostupnost péče.

Za jediné možné řešení považují odboráři zřízení čtyř zdravotních ústavů – dvou na Moravě a dvou v Čechách.

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články