Odpočet DPH u aut pro podnikatele byl schválen

27. 3. 2009 – 7:45 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odpočet DPH u aut pro podnikatele byl schválen
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podnikatelé si zřejmě budou moci od dubna při nákupu nového vozu mohli u všech osobních automobilů uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky Václav Klaus. Navržená novela zákona o dani z přidané hodnoty obsahuje především možnost uplatnění plného nároku na odpočet DPH z nakoupených osobních automobilů používaných pouze pro podnikatelské účely.




- Odpočet DPH u osobních automobilů
- Ministerstvo financí ruší zálohy na daň z příjmů

Pokud bude osobní automobil používán jak pro podnikatelské, tak i pro soukromé účely, vznikne podnikateli nárok na odpočet DPH ve stejném rozsahu, v jakém bude osobní automobil používán pro podnikatelské účely.

Podnikatelé si dosud mohou daň odečítat jen u automobilů vybavených pevnou mřížkou. Pokud nechtělipoužívat dodávky, či nákladní auta, museli si ji nechávat montovat do osobních automobilů a vykazovat je jako užitkové. Takto se přeměňovaly v užitková auta i některé verze luxusních značek. Odmítnutí novely by ale podle ministra financí Miroslava Kalouska vzhledem k nové evropské směrnici způsobilo, že nárok na odpočet DPH by se týkal velkých vozů, nikoli menších.

\"Očekáváme, že díky možnosti odpočtu DPH při nákupu nového auta dojde k oživení poptávky a prodeje zejména u užitkových aut,\" uvedl již dříve prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek očekává, že možnost odpočtu DPH letos zvýší prodeje aut až o 15.000.

Tato novela zákona je jedním z opatření, které by mohlo oživit prodej automobilů.

Není to jen česká specialita

Dosavadní úprava byla důsledkem uplatnění práva České republiky na zachování omezení nároku na odpočet DPH u osobních automobilů, jenž existoval v tuzemském zákoně ke dni vstupu do Evropské unie. Toto omezení mělo odrážet skutečnost, že osobní automobil je často využíván i k soukromým cestám, a zamezit neoprávněnému odpočtu DPH. To se ovšem mohlo zohlednit nastavením správného poměru odpočtu uplatněného plátcem, nikoliv zabráněním odpočtu jako takového. Zákon o DPH totiž myslí i na situace, kdy je obchodní majetek využíván k ekonomické činnosti pouze částečně.

Neumožnění odpočtu bylo proto daňovými odborníky i plátci DPH vnímáno jako nesystémové, neboť automobil je obchodním majetkem používaným pro ekonomickou činnost stejně jako například výrobní stroje, nástroje a výpočetní technika, u nichž je nárok na odpočet umožněn. Zákaz odpočtu DPH při pořízení osobních automobilů však není jen českou specialitou – pouze méně než polovina členských států EU umožňuje plný či částečný nárok na odpočet, ostatní země, stejně jako Česká republika, nárok na odpočet DPH zakazují.


Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články