Odpovědnost provozovatelů jaderných zařízení se o třetinu zvýší

2. 4. 2009 – 2:01 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odpovědnost provozovatelů jaderných zařízení se o třetinu zvýší
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna včera schválila zvýšení odpovědnosti provozovatele za škody způsobené jadernou havárií. Provozovatelé jaderných zařízení se dosud museli proti následkům havárie na okolí pojistit pouze do výše 6 miliard korun s tím, že veškeré další případné škody na životech, zdraví a majetku by za ně uhradil stát. Nově se povinné pojištění zvyšuje na 8 miliard, což je o třetinu více.



- Jaké energii má patřit budoucnost?
- ČR prodala emisní povolenky Japonsku, peníze jdou na ekologii
- Nový zákon o odpadech má zjednodušit zpětný odběr výrobků

Na návrhu intenzivně spolupracovalo Ministerstvo životního prostředí. \"Zvýšení odpovědnosti za případné škody je zásadní. Provozovatel každého podniku musí ručit za škody, které může způsobit. U jaderné elektrárny to platí dvojnásob,\" komentoval dnešní hlasování poslanců ministr životního prostředí Martin Bursík.

Vláda přislíbila zvýšení odpovědnosti za jaderné škody již ve svém programovém prohlášení. Třetinové navýšení je první krok k tomu, aby Česká republika přistoupila k Vídeňské úmluvě o občanskoprávní odpovědnosti za jaderné škody v rozsahu její novely z roku 1997.

Provozovatelem obou českých jaderných elektráren je společnost ČEZ. V důsledku schválené novely atomového zákona bude muset zvýšit minimální pojištění proti případným škodám způsobeným mimo areál každé z nich ze šesti na osm miliard korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články