ODS: Pokud nepřijmeme reformu zdravotnictví, čeká nás deficit 12 miliard

21. 6. 2011 – 14:52 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ODS: Pokud nepřijmeme reformu zdravotnictví, čeká nás deficit 12 miliard
Komunistická strana Čech a Moravy vyzvala kabinet Petra Nečase (ODS) aby stáhl novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci ODS jsou odhodláni schválit ještě na této schůzi sněmovny novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pokud by se tento startovací reformní zákon nepřijal, bylo by příští rok české zdravotnictví v deficitu 12 miliard korun, uvedl v úterý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Zdravotní reforma je paskvil, kritizuje vládu KSČM

Komunistická strana Čech a Moravy vyzvala kabinet Petra Nečase (ODS) aby stáhl novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Připravovaná reforma zdravotnictví je paskvil, řekla na úterní tiskové konferenci poslankyně Soňa Marková.

Markové vadí plán vlády zvýšit spoluúčast pacientů na léčbě, stejně jako zavedení dvou úrovní péče, se kterým vláda počítá. Finanční náročnost na léčbu jdou podle ní už nyní vysoké a pro spoustu lidí začíná být nedosažitelná.

Reforma, která děsí pacienty

 

Reformu zdravotnictví podle pravice potřebujeme

"Jednoznačně podporujeme stanovisko vlády, která chce dnes tento zákon projednat. V programovém prohlášení je jasně řečeno, že první části zdravotnické reformy by měly platit od 1. ledna. Pokud bychom zákon teď stahovali, tak bychom tento závazek nestihli," uvedl předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura.

Jeho stranický kolega a předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný označil novelu za startovní část zdravotnické reformy, která bude velkým skokem pro české pacienty.

"Vedle velkých úsporných opatření je přínosem především definice nároků pacienta. Stávající rozsah péče tak, jak ji máme dnes, ale zůstane zachován jako základ," slíbil Šťastný.

Další z expertů ODS na oblast zdravotnictví Marek Šnajdr připomněl, že pokud se norma nepřijme, dostane se české zdravotnictví příští rok do deficitu 12 miliard korun: "To je tak zásadní deficit, že by se nepochybně projevil na pacientech v omezování rozsahu péče."

ODS je odhodlaná schválit novelu ještě na této schůzi sněmovny, a to i v případě obstrukcí ze strany opozice. "Pokud zákon neschválíme dnes, schválíme ho zítra, ve čtvrtek, v pátek, nebo někdy jindy. Ale nevidím důvod pro to, abychom ho nestihli schválit ještě na této schůzi," uzavřel Stanjura.

--MED

 Může vás zajímat:

- Co se změní ve zdravotnictví a za co budeme platit?

- Vláda se shodla na zdravotnické reformě, plomby budou hradit pojišťovny

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články