Odstupné při výpovědi bude podle počtu odpracovaných let

26. 9. 2010 – 22:26 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odstupné při výpovědi bude podle počtu odpracovaných let
Chceme odstupňované odstupné, zavedení výpovědi bez udání důvodu není nutné, tvrdí ministr Jankovský | zdroj: NašePeníze.cz

Kabinet Petra Nečase (ODS) chce do zákoníku práce prosadit odstupné, jehož výše by byla závislá na počtu odpracovaných let u zaměstnavatele, řekl v sobotu Mediafaxu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Dodal, že zavedení výpovědi bez udání důvodu proto nebude potřeba.

"Novela zákoníku práce se teprve připravuje. Musí zpružnit trh práce," vysvětlil Mediafaxu Jankovský. Nelíbí se mu, že šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil prohlásil, že pokud bude nový zákoník obsahovat i výpověď bez udání důvodu, vyhlásí odbory generální stávku. „Výhrůžky nepřispívají k atmosféře ve společnosti,“ řekl Mediafaxu.

Zaměstnavatel by měl podle Jankovského mít možnost pružně reagovat na to, jak se mu vyvíjí nabídka a poptávka produktů na trhu. Podle toho pak také může nabírat nebo naopak propouštět své zaměstnance.

 

TIP: Odstupné podle počtu odpracovaných let chtějí prosadit Věci veřejné

 

Jankovský je zastáncem návrhu na tzv. schodové odstupné. To by znamenalo, že výše odstupného propuštěného zaměstnance by se vázala na počet odpracovaných let v té dané společnosti. "Varianta schodového odstupného by byla to, co by zpružnilo trh práce. Ve chvíli, kdy by bylo zavedeno odstupňované odstupné, zavedení výpovědi bez udání důvodu nebude potřeba," vysvětlil.

 

<%Anketa207%>

 

Přesto úplně nevyloučil, že nový zákoník práce bude něco podobného obsahovat. "Může se to tam objevit v měkčí variantě," připustil.

Výpověď bez udání důvodu nebo řetězení smluv na dobu určitou prý návrhy na změny zákoníku práce neobsahují, uvedl Mediafaxu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Nic takového předloženo není," napsal v sms zprávě Mediafaxu. Zavadilovu výhrůžku generální stávky nechtěl komentovat.

Pokud bude vláda na výpovědi bez udání důvodu a řetězení pracovních smluv přesto trvat, odbory prý zareagují vyhlášením generální stávky. Prohlásil to v sobotu na olomoucké programové konferenci ČSSD šéf odborů Zavadil.

"Pokud se do zákoníku dostanou věci jako výpověď bez udání důvodu či řetězení pracovních smluv do nekonečna, tak to jsou věci, které nám velmi vadí," řekl Zavadil. Zároveň připustil, že by pak mohlo dojít i na generální stávku: "Samozřejmě by to pro nás byl výrazný signál ke zvažování generální stávky."

 

-Karolina Brožová, Filip Nachtmann, Mediafax

Kam dál?

- Zákoník práce: Co se chystá a co vadí odborářům?

- I zaměstnavatel musí při výpovědi dodržovat pravidla – zaměstnanci by neměli podcenit svá práva

- Výpověď z pracovního poměru - na co máte právo?

- Výpovědní lhůta se krátit nebude, odboráři mě překvapili, tvrdí Drábek

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články