Okamura vzkázal Nečasovi: Označovat lidi za figurky je na hraně demokracie

4. 1. 2012 – 16:00 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Okamura vzkázal Nečasovi: Označovat lidi za figurky je na hraně demokracie
Případné prezidentské kandidatuře Okamury by podle jeho slov musel předcházet test jeho podpory v jiných volbách, například do Senátu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podnikatel Tomio Okamura se ohradil proti slovům premiéra Petra Nečase (ODS), který kandidáty jeho typu v přímé volbě prezidenta označil za figurky. V reakci pro agenturu Mediafax ve středu Okamura konstatoval, že takové vyjádření hraničí s principy demokracie.

"Panu Nečasovi bych chtěl vzkázat, že jsem zatím nikam nekandidoval. To, že jsem zvítězil v různých anketách nebo jsem tu byl druhý, je vůle lidí. Já jsem ani nežádal, abych sem byl zařazený," zmínil Okamura, který dodal: "Označovat lidi za figurky, to mi přijde na hraně. Žijeme přeci v demokracii. I každý poslední dělník nebo prodavačka má svůj názor. Lidé mají různé povolání nebo různé vzdělání, je potřeba ale respektovat jejich vůli."

Slovo figurka v souvislosti s Okamurou Nečas uvedl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. "Od samého počátku bylo jasné, že se takové figurky objeví," prohlásil tu předseda kabinetu. Reagoval tak na slova šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy, podle kterého můžou přijetí přímé volby prezidenta v Senátu zkomplikovat právě kandidáti jako Okamura.

"Pakliže lidé dávají v anketách nebo průzkumech veřejného mínění větší podporu 'figurkám' než současným politikům, je to především alarmující zprávou pro stávající politickou reprezentaci," rýpl si podnikatel, aby doplnil: "Velmi mne překvapuje, že hlasy voličů byly stávajícím politikům dobré na to, aby zvolily je, a už jim nejsou dost dobré na to, aby jimi lidé zvolili prezidenta podle své vůle."

Politici by podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur neměli brát vůli lidí v Česku na lehkou váhu. "Tato země patří nám všem, nikoli jen několika vyvoleným nahoře," zlobil se Okamura.

Sám podnikatel je toho názoru, že v České republice je řada lepších prezidentských kandidátů, než je on sám. "Radši bych podpořil někoho, kdo má všeobecnou podporu a nezpochybnitelnou historii. Máme rok na to, abychom někoho takového našli," zmínil Okamura. "Mne by se jako kandidát líbil Valtr Komárek (ČSSD), kterého osobně znám. Kdyby to měla být žena, proč by to neměla být – bez ohledu na polickou stranu – například Miroslava Němcová (ODS)," upřesnil.

Případné prezidentské kandidatuře Okamury by podle jeho slov musel předcházet test jeho podpory v jiných volbách, například do Senátu. "Na ulice mne žádají stovky občanů, abych vstoupil do politiky. Lidé jsou totiž hrubě nespokojení se stávající politickou situací. Musel jsem to proto zvážit, v tuto chvíli ještě nejsem rozhodnutý, jestli do Senátu budu letos kandidovat," uvedl Okamura pro Mediafax.

"Nikdy bych nekandidoval na kandidátce jedné politické strany. Nikdy jsem neměl státní zakázku, ani jsem si o žádnou nežádal. Nikdy jsem si nepůjčil – ani v bance, ani od rodičů," dodal Okamura na svoji adresu.

Přímo by podle návrhu ústavní novely, která čeká už jen na souhlas Senátu, měli lidé volit už nástupce Václava Klause. Jemu na Pražském hradě skončí druhé a zároveň poslední funkční období v březnu 2013. Sám Klaus je odpůrcem přímé volby, označil ji za populismus. Ve sněmovně získala úprava podporu vládní koalice i opoziční ČSSD.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články